Wet Bescherming van het gezin in het kader van Arbeid aangenomen

13 April 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 13 april 2019 – “Een goede bevalling en een beloning op het werk dat al veertig jaar stil lag”, zo reageert Jennifer Vreedzaam op de aanname van de Wet Bescherming van het gezin in het kader van Arbeid. Deze wet is met 29 algemene stemmen aangenomen in het Surinaamse parlement. De commissie die het voorwerk deed om te komen tot deze wet stond onder leiding van de NDP-parlementariër Jennifer Vreedzaam.

De parlementariër typeert deze wet als de eerste stap naar een goed gezinsbeleid. De verruiming van de verlofperiode rond de zwangerschap maakt dat de ouders meer tijd kunnen doorbrengen met hun pasgeboren kind. De zwangerschaps- en bevallingsverlof van moeders zal voortaan zestien weken duren, met de mogelijkheid om een gefaseerde uitvoering naar 24 weken in overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties.

Het voorstel van vijf dagen verlof voor de vaders bij het ontwerp van deze wet is verruimd naar 8 dagen. De wet passeerde op donderdag 11 april 2019 de hamer van DNA-voorzitter Jennifer Simons Geerlings. Deze wet regelt ook de financiële compensatie van de op te nemen verloven van zwangerschaps-, bevallings- en vaderschapsverlof. Hiervoor moet een fonds worden opgezet.

-Bron: Nationaal Informatie Instituut-