De gezondheidstip voor vandaag

14 May 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 14 mei 2019 – In de moderne maatschappij is het behoorlijk ingewikkeld om gezond te leven. Iedereen is druk bezig om evenwicht te zoeken tussen werk, gezin en andere verantwoordelijkheden. Het gevolg is dat we vaak niet goed om onze gezondheid denken. Maar toch hoeft gezond leven echt niet zo moeilijk te zijn. Hier volgen enkele tips:

Vul je bord voor de helft met zetmeelarme groenten

Groenten kunnen grofweg kunnen worden ingedeeld in zetmeelarm of zetmeelrijk. De laatste categorie bevat meestal meer calorieën en koolhydraten dan de eerste. Voorbeelden van zetmeelrijke groenten zijn aardappelen, mais en witte bonen. Zetmeelarme groenten zijn onder andere spinazie en andere donkergroene bladgroenten, wortels, broccoli en bloemkool. Een simpele manier om gezonder te eten is ervoor zorgen dat de helft van je bord is gevuld met zetmeelarme groenten. Ze bevatten weinig calorieën maar heel veel voedingsstoffen, vezels en water. Door vervanging van wat zetmeel en eiwit door zetmeelarme groenten kun je ervoor zorgen dat je veel minder calorieën binnenkrijgt terwijl je toch niet minder eet. Deze simpele strategie bespaart je ook het gedoe van letten op de hoeveelheden die je mag eten en de hoeveelheid calorieën.

Vervang geraffineerde door ongeraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten staan beter bekend als snelle of ‘lege’ koolhydraten. Ze zijn enorm bewerkt en ontdaan van bijna alle voedingsstoffen en vezels. Dit betekent dat ze extra calorieën toevoegen zonder voedingswaarde. Voorbeelden van geraffineerde koolhydraten zijn witte bloem, witbrood en witte rijst. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je meer risico loopt op chronische ziektes zoals hartziektes en diabetes 2 als je veel geraffineerde koolhydraten eet. Als je zorgt voor volle, onbewerkte koolhydraten zoals volkorenmeel en bruine rijst dan eet je wat je normaal al zou eten maar dan met de extra voordelen van de vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

Voeg wat fruit toe aan je ontbijtgranen

Fruit is een goede manier om wat kleur en smaak aan een havermout- of muesliontbijt toe te voegen. Fruit zit boordevol met allerlei vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een optimale gezondheid. Ook bevat het veel vezels en water, wat ervoor kan zorgen dat je je langer vol voelt. Bovendien is fruit een geweldige bron van polyfenolen, stoffen die er mede voor zorgen dat fruit en groenten zo gezond zijn. Ze gedragen zich als antioxidanten in het lichaam en kunnen ontstekingsremmend werken. Bovendien blijkt uit studies dat polyfenolen het risico op hartziekte, diabetes 2 en vroegtijdig overlijden kunnen helpen verminderen. Een studie met 7447 deelnemers wees uit dat degenen die de meeste polyfenolen aten minder kans liepen op vroegtijdig overlijden dan degenen die de minste polyfenolen aten.

-Bron: Anastacia Derby-