E-ID foto aan regels gebonden

28 May 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 28 mei 2019 -De identiteitskaart (id-kaart) is het formele legitimatiebewijs van de houder, dat meestal wordt overgelegd bij instanties zoals banken, de werkgever en de notaris. De gezichtsopname of foto van de houder is aan instructies gebonden en vormt een belangrijk onderdeel van de id-kaart. Met de instructies probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken te voorkomen dat burgers diensten worden geweigerd bij formele instanties waar zij zich dienen te identificeren. Het komt wel eens voor dat de burger een andere id-kaart moet maken, omdat de foto niet overeenkomt met hoe de persoon er werkelijk uitziet. Dit kost extra tijd en geld van de burger.

Geen bril en piercings

De gezichtsopname voor de id-kaart moet daarom een zo natuurlijk mogelijke weergave zijn van de houder. Piercingssieraden op het gezicht moeten worden verwijderd en indien men make-up op heeft, moet het zo natuurlijk mogelijk worden gehouden. Voor dames is het toegestaan om één paar oorbellen aan te hebben. Heren daarentegen mogen geen oorbellen op de foto dragen. Ook wanneer iemand met vals haar de gezichtsopname wenst te doen, moet deze er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Aanvragers moeten verder ervoor zorgen dat ze netjes en representatief gekleed zijn. Dit is de reden waarom blote schouders en okselmouwkleding worden afgeraden. De aanvrager wordt op het hart gedrukt deze instructies goed in acht te nemen, zodat een aanvraag niet wordt geweigerd. “Brildragers moeten bij het maken van de foto hun bril afzetten, omdat het een deel van het gezicht verhult en in de meeste gevallen ook de ogen. Het montuur kan ook voor flitsweerkaatsing zorgen, verklaart Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteit van het CBB.

Geen uniform

Wie een id-kaart gaat maken, moet dan bij de aanvraag niet in uniform komen,
omdat de foto daarmee niet kan worden gemaakt. Bij kleding met een blote hals en schouders lijkt het alsof de persoon naakt is, wanneer de foto wordt bijgesneden. “De burger is vrij om met vals haar zoals wave de gezichtsopname te doen, maar als bij identificatie door een instantie blijkt dat de foto niet in voldoende mate gelijkenis vertoont met de houder, zal de persoon een nieuwe id-kaart moeten maken. In dat geval zijn de kosten voor het maken van de id- kaart voor rekening van de persoon zelf. Zij die met vals haar de gezichtsopname wensen te doen, worden daarom aangeraden te kiezen voor natuurlijk uitziend vals haar”, zegt Finsy. De uiterlijke datum voor het kosteloos aanvragen van de E-id is gesteld op 17 maart 2022. Vervalt de id-kaart echter eerder, dan moet de houder tenminste één maand voor de vervaldatum een nieuwe aanvragen. Voor de aanmaak van een id-kaart hoeft er geen uittreksel meer te worden aangevraagd. Slechts de oude id-kaart is daarvoor nodig.
-Ministerie van Binnenlandse Zaken-