‘Kwart van alle illegale downloadsites gehost in Nederland’

6 May 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 06 mei 2019 – Een kwart van alle websites met illegale downloads staat op Nederlandse servers. Dat blijkt uit een lijst met websites gepubliceerd door de Verenigde Staten en Europese Unie, meldt Torrent Freak.

Daarmee is Nederland de op één na grootste aanbieder van illegale downloadwebsites. Op de eerste plek staat de Verenigde Staten, waar 34 procent van alle sites staat.

Op de lijst wordt gekeken naar websites die bijvoorbeeld torrents met illegale downloads aanbieden. Ook wordt gelet op plekken waar auteursrechtelijk materiaal illegaal gestreamd kan worden. De sites in kwestie zouden door beheerders van auteursrechten het vaakst worden gemeld wegens auteursrechtenschending.

Nederlands hostingbedrijf de grootste aanbieder

Het Nederlandse hostingbedrijf Leaseweb zou wereldwijd de grootste aanbieder van illegale websites zijn. Op de servers van dit bedrijf zou 13,6 procent van alle betreffende sites te vinden zijn. Amazon staat op plek twee met 7,1 procent.

Het tevens Nederlandse NFOrce Entertainment zou ook hoog in het onderzoek scoren. Op servers van dit bedrijf zou 5,6 procent van alle gemelde illegale downloads staan.

Belangrijk internetknooppunt voor Europa

De bedrijven in kwestie bieden tegen betaling serverruimte aan bij klanten. Het zijn deze klanten die de illegale downloadsites hier vervolgens op zouden plaatsen.

Nederland bevindt zich op een belangrijk internetknooppunt voor Europa, waardoor veel bedrijven hun gegevens hier plaatsen. Dat is volgens brancheorganisaties ook de reden waarom er bijvoorbeeld veel kinderporno in Nederland gehost wordt.

-Bron: nu.nl-