Evaluatie Reverse Linkage Project in de rijstproductie

15 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 15 juni 2019 – Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag een evaluatiegesprek gevoerd over het Reverse Linkage Project in de rijstproductie, waar het ministerie bij betrokken is. Bij dit onderhoud welke vooraf gaat aan een oriëntatie bezoek van de Minister participeerden naast zijn staf, de heer Nareen Gajadin, directeur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON), Dhr Jamal Baker van het Management of Agriculture Exchange (MAX) Consultancy bedrijf en de Ambassadeur, Dhr Anwar Lallmohamed, Surinames vertegenwoordiger in de raad van het bestuur bij de Islamatic Development Bank (IsDB).
Het project genaamd ‘Reverse Linkage Project between Suriname and Malaysia in Rice Production’ gaat haar tweede fase in. Met de Malaysian Agricultural Research and Development Institute (Mardi Holding) is in maart 2016 de bovengenoemde samenwerking aangegaan voor een periode van 3 jaar. Dit project omvat een drietal componenten:
1. Ondersteuning in veredeling en agronomisch onderzoek
2. Ondersteuning in bodemonderzoek
3. Ondersteuning in een geïntegreerd watermanagement systeem
De counterpart is het ministerie van Financiën die verantwoordelijk is voor het beschikbaar stellen van de financiën en de monitoring daarvan, terwijl het ministerie van LVV en het ADRON het uitvoerend orgaan zijn.
De IsDB heeft de Reverse Linkages (RLs) ontwikkeld, speciaal voor hun lid landen, en opgenomen in hun Member Country Partnership Strategy (MCPS), met als doelstelling om de samenwerkingsverbanden op hoger niveau te brengen. RLs dient als richtlijn voor de operaties en de programma’s voor een periode tussen de 3 – 5 jaar in de lid landen van de IsDB Group. Binnenkort vangt het 2e RL-project dat betrekking heeft op kunstmatige inseminatie voor verbetering van de kwaliteit en bestand van de veestapel in Suriname aan, dit deel zal samen met Singosari National Artificial Insemination Centre (SNAIC) uit Indonesië worden uitgevoerd.

De minister van LVV zal morgen, zaterdag 15 juni 2019, een bezoek afleggen aan het ADRON in het district Nickerie voor een persoonlijke oriëntatie in het rijstonderzoekcentrum.

-MINISTERIE VAN LANDBOUW, VEETEELT EN VISSERIJ-