Het Nationaal Culinair Team gaat dit jaar voor goud

24 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 24 jun 2019 – Het nationaal culinair team van Suriname bevindt zich momenteel in Miami voor de jaarlijkse Taste of the Caribbean. Een prijs is al binnen gehaald tijdens een nieuwe competitie binnen Taste of The Caribbean 2019. Senior Chef Joshua Sowma heeft op de ‘Contemporary Caribbean Street Pork Competition de ‘Reserve Grand Champion’ met zijn gerecht gewonnen.

Morgen zal de officiële uitslag plaatsvinden over de algehele competitie. Hun progressie is ook te volgen op de facebook page van Suriname Chefs Associatie.

 

 

Goud

Het team gaat voor goud en de Hall of Fame. Er is op de competitie meerdere malen brons en zilver gehaald. Deze keer gaan wij voor goud, zegt Sherwin Alexander, team coach. Om de twee (2) jaren wordt het team vervangen met nieuw talent. Deze keer bestaat het team uit 80% nieuwe talenten en 20% aanvulling van leden uit het vorige team. Er is binnen een traject van 11 maanden flink geoefend en getraind op het gastronomische van de Surinaamse keuken. Eén van de dingen binnen de training was om kennis te maken met de verschillende smaken die Suriname rijk is. Ze moesten naar de markt om op onderzoek uit te gaan. De chefs konden bij de verschillende fundraisingsactiviteiten hun training in toepassing brengen. Op de laatste fundraisingsactiviteit kon het publiek genieten van de verschillende Surinaamse smaken. Ciëta Filemon heeft rijkelijk genoten van de bereide combinaties. Ze kon de Surinaamse smaken zeker proeven, vooral bij de bojo en de Moksi Aleysi. ‘Alle gerechten hadden een unieke Surinaamse tint’. Dave Boucke, algemeen directeur Torarica Group, één van de trotste en hoofd sponsor, is elke keer weer verast van de smaken. ‘Het is niet voor mogelijk dat twee smaken, waarvan je zou denken, dat die niet passen, wel het unieke van Suriname naar boven haalt.’ Hij blijft er echt versteld van.

Smaken

Sherwin is het ermee eens. De bedoeling is om vorm te geven aan het gastronomische van de Surinaamse keuken. Taste of The Caribbean is een platform dat het beste van de Caribische keuken uitdraagt naar de wereld. Suriname is nog in de baby fase, maar wij hebben wel de beste smaken, zegt Sherwin. Deze wilt hij natuurlijk zo veel mogelijk uitdragen, en omdat Suriname qua smaken te gevarieerd is, is dat tegelijkertijd een uitdaging als ook een zegen. Het Caribisch gebied kent de smaken van Suriname en kijkt er naar uit. De uitdaging ligt hem in het combineren van smaken, die bij elkaar passen en een synergie vormen. Bij de competitie worden drie (3) keukens voorgesteld; in het voorgerechtgerecht worden de Creoolse en Indiaase keuken met elkaar gemengd, in het hoofdgerecht worden de Creoolse-, Indiaase-, en Javaanse keuken met elkaar vermengd en in het dessert worden weer de Indiaase en Creoolse keuken met elkaar gemixt. Bij de vorige competitie was de jury onder de indruk van het gebruik van cassave. Ook deze keer zijn verschillende basis ingredienten naar Miami vervoerd.-.

-Bron: XAVIERA L. ARNHEM-