Kwestie Canawaima Ferry prioriteit voor OWT&C

21 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 21 juni 2019 – Het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie doet er alles aan om het schip dat voor de veerverbinding tussen Suriname en Guyana zorgt spoedig te laten repareren. Uit technisch onderzoek is gebleken dat beide motoren van het

schip defect zijn. Volgens minister Vijay Chotkan geniet het de volle aandacht van zijn departement. Ook president Bouterse is hierover op de hoogte gesteld.

In de laatste week van mei 2019 is een melding gedaan dat het schip uit de operatie is gehaald. Als gevolg daarvan heeft de minister gelijk gesprekken gevoerd met de Canawaima Ferry Services om de dienst operationeel te houden. “We moeten snel in actie gaan, omdat het de passagiers goed uitkomt en omdat beide landen aan verdienen. We moeten ook rekening houden met het verdrag, waarbij beide landen in moeten komen (50% om 50%) voor het onderhoud en de reparatie van het schip,” aldus minister Chotkan.

Gelet op de ernst van de situatie is er een schrijven gestuurd naar collegaminister in Guyana. Hij is middels een schrijven in kennis gebracht en werd ook uitgenodigd voor een gesprek welke te Nickerie zou moeten plaats vinden. Echter is het gesprek op het laatste moment door Guyana afgezegd.

De minister is niet bij de pakken blijven neerzitten, maar hield een openbare aanbesteding. Het bedrijf Migos heeft de laagste inschrijving gedaan. Het ligt in de bedoeling dat het schip binnen twee weken weer ingezet kan worden voor het onderhouden van de veerverbinding tussen Suriname en Guyana. In de tussentijd wordt vanuit Suriname gezorgd voor een oplossing, waarbij de Canawaima eventueel met een grotere duwboot ingezet kan worden, in afwachting op de grote beurt die de boot nodig heeft. Echter is het wachten op Guyana voor het verlenen van medewerking, zodat het veer bij aankomst in Guyana kan aanmeren.

-Bron: Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie-