Voorbereiding bij zoektocht naar een baan

21 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 21 juni 2019 – Het schooljaar loopt af en de ervaring is dat in deze periode van het jaar, schoolverlaters zich begeven naar de arbeidsmarkt opzoek naar een baan. Ondanks het zoeken naar een baan op verschillende manieren kan geschieden, blijkt toch dat het vinden van een baan niet eenvoudig is. In de nieuwe aflevering van Wroko Afersi gaan arbeidsvoorlichter, Imro Smith, en het hoofd van de Dienst Arbeidsbemiddeling, Joan Rellum, in op hoe werkzoekenden zich kunnen voorbereiden op de zoektocht naar een baan.

In het programma wordt geadviseerd dat het zoeken naar vacatures zou kunnen beginnen bij het doornemen van de kranten en het surfen op sociale media, want bedrijven gebruiken deze fora om de samenleving te laten weten dat ze vacatures hebben. Er zijn ook andere manieren om een baan te zoeken, bijvoorbeeld netwerken omdat de meeste vacatures via-via worden ingevuld. Ook gebruikmaking van de dienstverlening van de Dienst Arbeidsbemiddeling van het ministerie van Arbeid, blijkt een nuttige optie te zijn voor zowel werkzoekenden als werkgevers die zoeken naar arbeidskrachten. Deze dienst assisteert en begeleidt werkzoekenden bij hun zoektocht en is werkgevers behulpzaam. De dienst is gevestigd aan de Eduard Brumastraat 52.

Voor het zoeken naar een baan geldt volgens Smith ook de uitdrukking dat de aanhouder wint, want wie doorzet bereikt zijn doel. Werkzoekenden moeten zich allereerst goed voorbereiden en oriënteren alvorens ze een aanvang maken met het solliciteren. Daarbij moeten ze geen onrealistische wensen en eisen stellen. Uit het programma blijkt voorts dat werkzoekenden kans op succes maken om werk te vinden als ze een goed verhaal hebben en dat in een sollicitatiebrief weten te verwoorden. Hoe beter de voorbereiding is en hoe gerichter de zoektocht is, hoe gemakkelijker het solliciteren zelf wordt.

Deze aflevering van Wroko Afersi met als onderwerp ‘Werk Zoeken’ wordt op vrijdag 21 juni 2019 uitgezonden, om 19.00 uur op Gov.Tv. Hierna zal ook deze aflevering van Wroko Afersi op Youtube te vinden zijn.

-Bron: Ministerie van Arbeid-