Alumni in Suriname maken gebruik van Reverse Exchange programma’s

28 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 28 augustus 2019 – Met de mogelijkheden binnen de verschillende programma’s van de Amerikaanse overheid, hebben alumni toegang tot de uitwisselingsprogramma’s om fellow alumni en gastheren naar Suriname te halen. Young Leadership of the Americas Initiatives alumni Razia Taus en Joey Dragman hebben bedrijven binnen hun branche laten halen naar Suriname voor workshops. Deze twee fellows namen deel aan het YLAI programma in 2018. Rajiv Hieralal en Obed Kanape van het jaar 2016 maakte gebruik van dit programma om fellow alumni, Javette Nixon uit Jamaica te interesseren voor twee workshops met het bedrijfsleven in Suriname. Nixon zou eenmaal in Suriname zijn voor de Goodwill Swim Meet en organiseerde in die periode de workshops: Strategisch Branding voor Kleine en Middelgrote ondernemingen en Etiketterings- en verpakkingsnormen voor exportproducten.

Reverse Exchange Programma

Het YLAI Professional Fellows Reverse Exchange-programma biedt mogelijkheden om de YLAI Professional Fellowship uit te breiden, wat wederzijds voordelige ervaringen oplevert die zowel de bedrijven of organisaties van YLAI Fellows en U.S. Fellowship Hosts positief verbeteren. De YLAI Reverse Exchange biedt Amerikaanse Fellowshipgastheren de mogelijkheid om naar Latijns-Amerika of het Caribisch gebied te reizen om professionele samenwerking met YLAI Fellows voort te zetten, professionele netwerken uit te breiden en strategische partnerschappen te ontwikkelen. Razia Taus, alumni van 2018 heeft met dit programma Micheal Duhr van Foote Printing in Cleveland, Ohio laten halen. Razia Taus ontwikkelde in Suriname ShopR.sr. een Surinaamse online shop, die jonge Surinaamse ondernemers ondersteunt, hun product zo af te zetten. Bij de uitwisseling zijn er voor ondernemers diverse trainingen verzorgd. Joey Dragman, YLAI fellow van 2018 heeft ook gebruik gemaakt van dit programma. Hij liet Abbey Duke van Sugarsnap Catering halen naar Suriname met het onderwerp; Let’s talk Farm to Table. Producten uit de tuin gelijk gebruiken voor de pot.

Alumni uitwisseling

De SAAA kondigde aan, tijdens de voordracht van het nieuw bestuur, om zich bezig te houden met verschillende projecten. Alumni Rajiv en Obed voegen naast het Reverse Programma, de samenwerking met Javette. Ruim 40 personen kwamen bij de twee workshops. Het doelgroep bestond ook uit kleine en middelgrote ondernemers, studenten, managers, consultants en business innovators. Javette zorgde ervoor dat er veel interactie was en ook dat zijn publiek zich kon terugvinden in de voorbeelden. De meeste uitdagingen waarmee Javette in zijn business te kampen heeft, verschillen niet veel met Suriname. Een daarvan is zeker de facilitering van betaalsystemen. Strategie is belangrijk, innoveren en goed gebruik maken van de veranderingen in de wereld als het gaat om internet mogelijkheden dient elke ondernemer mee te nemen. Ook met andere ondernemers werken om andere businessen te creeren. Kort na dit event zijn Joseph Deonarain en Joey Dragman naar Coronie en Nickerie afgereist om ondernemers daar van gedachten te wisselen en ze bewust te maken van de Young Leadership of the Americas Initiatives, die nu al applicaties accepteren van de 250 landen in Zuid-Amerika en het Caraibisch gebied.

YLAI

Het Young Leaders of the Americas Initiative (YLAI) bouwt verbanden op tussen jonge leiders op het hele halfrond. YLAI pakt de kansenkloof voor jongeren, met name vrouwen, aan door zakelijke en sociale ondernemers de training, hulpmiddelen, netwerken en middelen te geven die ze nodig hebben om hun samenlevingen te transformeren en vollediger bij te dragen aan economische ontwikkeling en welvaart, veiligheid, mensenrechten en goed bestuur in het halfrond. Het YLAI Professional Fellows-programma is een vijf weken durend programma voor ondernemers, gefinancierd door het Bureau van educatieve en culturele zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. YLAI brengt elk jaar 250 veelbelovende leiders uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied naar de Verenigde Staten om hun leiderschap en ondernemersvaardigheden uit te breiden en te netwerken via workshops voor het opbouwen van vaardigheden en mogelijkheden om te leren van en uit te wisselen met Amerikaanse collega’s. Dit programma staat open voor jonge ondernemers van 25-35 jaar oud, geselecteerd voor deelname via een concurrerend sollicitatieproces. Meer dan 500 alumni van eerdere YLAI Professional Fellows-programma’s onderhouden een samenhangend netwerk in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied om elkaars inspanningen te ondersteunen om hun eigen ondernemingen te verbeteren, beste praktijken te delen en samen te werken om de kansenkloof te verkleinen en bij te dragen aan economische welvaart in hun gemeenschappen.-.

-Xaviera L. Arnhem / SAAA-