Amerikaanse ambassadeur nodigt nieuwste cohort van uitwisselingsstudenten op weg naar Amerika uit

8 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 08 augustus- Een stuk of elf jonge studenten staan ​​op het punt te vertrekken naar Amerika voor een uitwisselingsprogramma georganiseerd door de Amerikaanse ambassade in Suriname. Het gaat om de YES (Kenneth-Lugar Youth Exchange and Study) en YAP (Youth Ambassador Program) programma’s. Op zaterdag 03 augustus nodigde de Amerikaanse ambassadeur in Suriname Karen Lynn Williamd de studenten uit om hen toe te spreken.

Invloed van uitwisselingsprogramma’s

“Deelname aan uitwisselingsprogramma’s zal u persoonlijk en rechtstreeks ten goede komen,” zei ambassadeur Williams. “Of het nu gaat om het versterken van je zelfvertrouwen, het bieden van nieuwe inzichten voor je toekomstige studies, of het openen van nieuwe mogelijkheden voor je om je passies te volgen, uitwisselingen helpen je om meer goed afgeronde versies van jezelf te worden.” Dit markeert het 10e jaar van het YES-programma in Suriname, waardoor zes studenten tussen de 15 en 17 jaar oud, een jaar in de Verenigde Staten wonen en studeren. De zeven deelnemers aan het Youth Ambassador Program brengen iets meer dan een maand door in de VS in programma’s die zich richten op maatschappelijk onderwijs, dienstverlening aan de gemeenschap en ontwikkeling van leiderschap onder jongeren. “De Verenigde Staten geloven dat uitwisselingsprogramma’s zoals deze belangrijk zijn om culturen te verbinden en een wereldwijde gemeenschap op te bouwen,” zei ambassadeur Williams. “Door mensen te bewegen, bewegen we ideeën en moedigen we discussies aan, waardoor we een sterkere band opbouwen tussen de mensen in Amerika en de mensen in Suriname.” Op het event van de Amerikaanse Ambassade waren aanwezig ook de zes YES-deelnemers die pas terug zijn uit Amerika. Zij konden hun ervaring delen met hen die dus binnenkort vertrekken en ook vragen beantwoorden die door ouders werden gesteld.

Terugkomst

De YES- en YAP-uitwisselingen zijn slechts twee van de vele manieren waarop de Amerikaanse ambassade in Paramaribo werkt om Surinaamse studenten, universitaire wetenschappers en professionals naar de Verenigde Staten te sturen voor zelfontwikkeling en netwerken. Er zijn ook verschillende programma’s die Amerikaanse experts naar Suriname brengen om die bruggen van begrip te blijven bouwen. En deelnemers aan de verschillende uitwisselingsprogramma’s van de Amerikaanse ambassade keren vaak terug met een versterkt gevoel om te helpen bijdragen aan de bevordering en ontwikkeling van Suriname. “Deze uitwisselingen eindigen niet na uw terugkeer naar Suriname,” zei de ambassadeur. “Omdat ze het leven van mensen veranderen, zien we dat onze alumni vaak terugkomen met een hernieuwd gevoel van dienstverlening aan de gemeenschap en een passie om het leven van anderen te verbeteren.”  De partner van de Amerikaanse ambassade bij de implementatie van het YES-programma is iEARN. De andere uitwisselingsprogramma’s zijn het International Visitors Leadership Program, the Humphrey Fellowship en the Young Leaders of the Americas Initiatives.-.

verslag: Xaviera L. Arnhem/photo credit: Amerikaanse Ambassade in Suriname