CARICOM verstevigt relatie met Kenia

15 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 15 augustus 2019 – De CARICOM heeft de relatie met Kenia verstevigd. Dit gebeurde tijdens de meeting van de organisatie en de president Uhuru Muigai Kenyatta van Kenia in Barbados. President Desiré Delano Bouterse werd op 8-9 Augustus j.l. door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigd tijdens deze bijeenkomst.

De president van Kenia vertoefde in Barbados in verband met een Staatsbezoek aldaar.

Op initiatief van de premier van Barbados, Hon. Mia Mottley, hebben CARICOM lidlanden deelgenomen aan een speciale ontmoeting met de President van Kenia en zijn delegatie. In het belang van het samen optrekken van de CARICOM landen en de Afrikaanse Unie is door de minister van Buitenlandse Zaken de noodzaak benadrukt voor een mechanisme voor structureel overleg tussen de Caribische en de Afrikaanse Regio’s. Het voorgaande zal tussen beide zijden worden uitgewerkt om te komen tot concrete voorstellen. Het samen optrekken zal ook van belang zijn bij internationale vraagstukken m.n bij het klimaatsvraagstuk.

Minister Pollack-Beighle vestigde ook de aandacht op de potentie van CARICOM en het Afrikaans continent op cultureel gebied, toerisme en handel. Het tot stand brengen van een luchtverbinding tussen de twee regio’s is als vereiste aangemerkt ter bevordering van de handel en toerisme tussen de Regio’s. Pollack-Beighle gaf daarbij aan dat Suriname met haar strategische ligging een belangrijke rol hierin te vervullen heeft.

President Uhuru Kenyatta onderschrijft het belang van het samen optrekken binnen de ACP en ook in de internationale arena. Hij gaf aan dat het geen geheim is dat de CARICOM en Afrika een hechtere samenwerking wensen te hebben. De ontmoeting tussen President Kenyatta en de CARICOM-leiders wordt, naar zeggen van het Keniaanse Staatshoofd, gedreven door de gedeelde geschiedenis en gezamenlijke toekomst van mensen van Afrikaanse komaf.

Het staatshoofd zal zich sterk maken dat Afrika en CARICOM met één stem optreden bij de Post Cotonou onderhandelingen.

Verder onderstreepte de bewindsman de noodzaak voor een mechanisme ter bevordering van de politieke, economische,en sociaal culturele bandsman tussen CARICOM en Afrika.

Intussen zal tussen de CARICOM en de Afrikaanse Unie een MOU worden onderhandelt ter versteviging van de betrekkingen tussen de Regio’s.

-NII-