Woensdag 14 augustus 2019 – Wetenschappers hebben aan de hand van in Nieuw-Zeeland gevonden fossielen een nieuwe pinguïnsoort ontdekt. De Crossvallia waiparensis leefde tientallen miljoen jaren geleden en kon 1,60 meter lang worden.
De resten van de pinguïn werden vorig jaar gevonden in Waipara, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Christchurch. In deze plaats werden eerder al vier uitgestorven pinguïnsoorten ontdekt.
Het Canterbury Museum deed met het natuurhistorisch museum van Frankfurt onderzoek naar de fossielen. Het onderzoeksteam concludeert dat de Crossvallia waiparensis 66 tot 56 miljoen jaar geleden leefde.
De pinguïnsoort was zo’n 40 centimeter langer dan de keizerspinguïn, de grootste nog levende pinguïnsoort. Ook was de watervogel met een gewicht van 70 tot 80 kilo een stuk zwaarder.
Meeste overeenkomsten met pinguïn uit Antarctica
De Crossvallia waiparensis heeft volgens de onderzoekers het meeste gemeen met de uitgestorven pinguïnsoort Crossvallia unienwillia. Negentien jaar geleden werd op Antarctica een fossiel van deze soort gevonden.
“Toen de Crossvallia-soorten nog leefden, waren Nieuw-Zeeland en Antarctica heel anders dan nu”, zegt onderzoeker Paul Scofield. “Antarctica was bedekt met bossen en beide landen hadden een veel warmer klimaat.”
Scofield wijst erop dat de beenderen van beide pinguïnsoorten er anders uitzien dan die van de moderne pinguïn. Mogelijk komt dit doordat de inmiddels uitgestorven soorten hun poten meer gebruikten bij het zwemmen of nog niet rechtop liepen.
-nu.nl-