Gezondheidswerkers ervaren training China als leerrijk

26 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 26 augustus 2019 – De 35 gezondheidswerkers die zich momenteel in China bevinden ervaren de ‘Training Course for Medical Professionals from Suriname’, als bijzonder leerrijk en zeker op hoog niveau. De participanten zijn vooral onder de indruk van de moderne technologie die dit land gebruikt in de gezondheidssector.

Wine van Hetten, kinderarts, geeft aan dat de leerstof op hoog niveau is. “De apparaten en de technologie zijn geavanceerd en niet alle apparaten zijn in Suriname”, aldus de participant. Ze heeft tijdens de training ook de medicijnen producent bezocht. Ze is verder ook onder de indruk van de traditionele Chinese medicijnen die geproduceerd worden in het land. De kinderarts geeft aan ook tevreden te zijn met haar opvang, de begeleiding en de gastvriendelijkheid. Op schema staat er een congres speciaal voor de verpleegkundigen, waaraan ook Nederlandse doctoren zullen participeren. Volgens Van Hetten valt er veel op te steken, zeker ook, omdat die artsen het Nederlands machtig zijn. Voor het bijwonen van dit congres zullen de verpleegsters een certificaat krijgen.

Van Hetten heeft naast de training ook genetwerkt om de mogelijkheden voor eventuele opvang en behandeling van kinderen met kanker te bekijken. Haar is voorgehouden dat China op dit moment een nieuw ziekenhuis aan het opzetten is, waarin een internationale afdeling zal komen

voor de behandeling van kinderen met kanker die buiten China woonachtig zijn. De behandelingen die kinderen met kanker in China krijgen, is kosteloos.

Rikesh Bisnajak, zegt dat de groep na een lange vermoeiende trip van 32 uren eindelijk op locatie aankwam. De opvang en begeleiding vindt hij supergoed. De inhoud van de lessen heeft veel diepgang, de richtlijnen zijn duidelijk en deze kunnen efficiënt toegepast worden in de praktijk. Inmiddels heeft Bisnajak allereerst de Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) training gevolgd, die zowel bij volwassenen als kinderen kan worden toegepast. ARDS is een ernstige longaandoening die ontstaat ten gevolge van een ernstige ziekte van de longen zelf, zoals een longontsteking of een ziekte elders in het lichaam. Deze arts zegt dat het een top kans is om zichzelf bij te scholen en zijn kennis en kunde naar een hoger niveau te tillen.

Het ministerie dat dagelijks contact onderhoudt met de participanten is tot nu toe tevreden over de gang van zaken, met betrekking tot de participanten en de training. Hij hoopt dat de opgedane kennis succesvol zal worden toegepast in Suriname door deze participanten, op hun werkvloer. De training eindigt op 25 augustus 2019.

-Bron: Ministerie van Volksgezondheid-