Regering werkt aan aanpassingen Brokopondo Overeenkomst

27 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 27 augustus 2019 – De regering van Suriname zal aanpassingen doorvoeren in de wetgeving ter zake de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft maandag meegedeeld in De Nationale Assemblee dat er aanpassingen gepleegd zullen worden. Onder andere zal Suralco/Alcoa zal naast de Afobakadam ook de switchyard overdragen aan Suriname. De switchyard zou oorspronkelijk nog in het bezit van de multinational blijven.

De NH-minister heeft ook benadrukt dat de multinational niet gevrijwaard zal worden van milieuschade. Hij heeft de totale samenleving opgeroepen om alle informatie over eventuele milieuschade als gevolg activiteiten van het bedrijf of opslaglocaties van chemicaliën door te spelen.

De bewindsman gaf aan dat partijen in overleg met elkaar besloten hebben de Brokopondo Overeenkomst, die tot 2033 loopt, vroegtijdig te beëindigen. Dit levert volgens hem een besparing van ruim 1 miljard dollar op in een periode van 15 jaar.

-Bron: NII-