Solo-expositie Kit-ling Tjon Pian Gi: One can make a difference

4 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 4 augustus 2019 – Uit de expositie van Kit-Ling Tjon Pian Gi is een duidelijke inspiratie te zien van een aantal recente en markante ervaringen in het leven van de kunstenaar, die een blijvende indruk achterlieten. De beleving van en herinnering aan deze ervaringen resulteerden in een opmerkelijke nieuwe collectie kunstwerken en een publicatie die het gehele proces in woord en beeld illustreert. Het kind, de jeugd staat prominent in haar expositie.

Beleving
De eerste trigger voor Kit‐Ling was de muurschildering die zij in 2013 samen met leerlingen van OS Clevia maakte op de omheining van hun school. Het was vooral de kennismaking met de toenmalige directrice en diens indrukwekkende verdiensten op de school, die de kunstenaar
aan het denken zetten. Een persoon kan wel het verschil maken en dat deed de directrice ook, voor de
school en voor de leerlingen.
Daarnaast was het de toekomst van de kinderen waar Kit‐Ling
zich om bekommerde. Wie zal er in hun verdere ontwikkeling nog meer een belangrijke ‘difference’ maken? En wie van hen zal in de toekomst zelf die rol vervullen voor anderen of
voor hun land?
Ervaringen tijdens een reis naar Brazilië, en de vergelijkingen die zij maakte met de uitdagingen en de situatie in eigen land, waren nog meer triggers die het creatieve proces
van de kunstenaar beïnvloeden.

Expositie
In haar byzondere solo-expositie die de kunstenaar Kit-ling Tjon Pian Gi afgelopen donderdag presenteerde is deze beïnvloeding te zien. Haar expositie beeldt uit; een serie mixed media werken op papier genaamd ‘One can make a difference’. Alsook een serie acryl schilderijen op canvas, genaamd Friends.
In de kunstwerken staan heel duidelijk de kinderen centraal. De vrolijke en vooralsnog onbekommerde blikken op de jonge gezichten, de verrassende kleurcontrasten en de speelse
vormelementen, geven het werk een opmerkelijke en duidelijk positieve uitstraling. Hoewel de kunstenaar zich, zoals ze dat beschrijft in haar publicatie, zorgen maakt over de ontwikkelingskansen van de jeugd, verklapt de beeldtaal in de nieuwe collectie wel haar hoop op een goede toekomst. En die hoop brengt zij graag over aan niet alleen de jongeren, maar aan iedereen, want inderdaad: One can make a difference.

De expositie is te zien in de Readytex Art Gallery van 02 tot 31 augustus 2019. Op de maandag tot en met vrijdag 08.00 tot 16.30 en op de zaterdag van 08.00 tot 13.30. Een ieder kan de gallery binnenstappen tijdens een wandeling in de stad.

-VERSLAG: XAVIERA L. ARNHEM-