Surinaamse ondernemers positioneren zich met SB Jabini

4 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 4 augustus 2019 – De Surinaamse ondernemers coachen om zichzelf beter te positioneren op de Surinaamse en de internationale markt is een passie van Samentha Jabini. SB Jabini is een Nederlandse ondernemer met Surinaamse roots, gespecialiseerd in verkoop, marketing, timemanagement, branding.
Na een coaching sessie te hebben gevolgd van J.T. Foxx is zij ook een van de prominente sprekers en coach op het gebied van personal branding.
J.T. Foxx is een van de gerenomeerde coaches die wereldwijd bekendheid geniet. Zijn strategie is niet om uit een handleiding of een script te leren. Het netwerk van coaches die hij traint worden individueel gematcht op basis van ervaring, behoeften en gewenste resultaten. 90% van hun tijd besteden zij aan de uitvoering van de kennis. J.T. Foxx is van mening dat een coach een ander niet effectief kan helpen als zij zelf niet weten hoe het werkt in de wereld wanneer het wordt toegepast. ‘De markt verandert snel en retoriek van vroeger werkt niet op de markt van nu.’

Op Doorreis
Samentha Jabini geniet mee van het platform en netwerk dat deze wereld coach biedt. Zij is Surinaamse, woont in Nederland en is momenteel op doorreis. Voordat zij Suriname aandeed, zat SB Jabini, zoals haar bedrijf heet, in London, Zwitserland en haar eigen woonplaats, Nederland. Het is de eerste keer dat ze haar business in Suriname presenteert. Haar roots ligt hier, en net als de meeste Surinamers woonachtig in het buitenland, wil zij iets terug doen voor Surinamers. ‘Met de talenten die wij bezitten, kunnen wij onafhankelijk worden van de overheid en bovenop de economische situatie van het land staan.’ Het eerste business tour event is geslaagd. Ze heeft meer dan 100 ondernemers mogen ontmoeten en coachen om hun bedrijf verder te laten floreren. Ze merkte op dat de ondernemers die bij haar training zaten, slechts een duw nodig hadden, want in het begin, bij het presenteren van zichzelf, dan leken zij zich te schamen. Ook zij had niet genoeg inzicht om van haar passie een onderneming te starten. SB Jabini weet dat elke coach, een ander coach of mentor nodig heeft en zo ook die coach en mentor. Waarom dat dan niet zijn voor anderen?
Samentha is in Suriname ook naar de districten Brokopondo en Nickerie afgereisd.

Yaya Fresh
Eén van de ondernemers die ze geruime tijd begeleid in zijn traject om zich in Suriname beter te positioneren is Yaya Fresh. Gerzinho Dewman is sinds 2015 met het verpakken en verkopen van zoetwatervis en wildsoort. Het idee kwam toen hij op familiebezoek ging naar het binnenland en opmerkte dat de jagers en vissers van dat gebied hun vis en vleeswaren konden verkopen aan de stad. Hij bracht toen deze producten naar de stad, verpakte het en verkocht het aan vrienden en familie. In de stad was er vraag naar en hier zag Gerzinho een business opportunity. Yaya is zijn roepnaam en Fresh is de versheid van zijn product. Vanaf hij enkele coaching sessies heeft gevolgd bij SB Jabini is zijn verkoope gestegen met 300%. Hij heeft gewerkt aan zijn sales, zijn personal branding en innovatieve manieren om andere dingen toe te passen op zijn product. Voor hem was deze stap de juiste, want hij kon genieten van een persoonlijke interactie met Samentha en ook met haar van gedachtenwisselen. Een ondernemer gaat dingen over het hoofd zien, waar anderen inzicht op kunnen geven.

Haar tour na Suriname stopt niet. Zij heeft een Caraibisch tour in aantocht. Eind augustus van het jaar reist zij ook af naar India en Zuid-Afrika. In oktober zit ze in Portugal en haar laatste stop is in Los Angelos. Daar zal ze op het podium staan van een grote evenement georganiseerd door J.T.Foxx met sprekers als Denzel Washington, Sameul L. Jackson, dr. Phill, Steve Woisniak, Harrison Ford, Gloria Estefan en Stedman Graham als 25 andere grote namen.
-VERSLAG: XAVIERA L. ARNHEM-