Vijf jaren Parea; Er is werk verzet

21 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 21 augustus 2019- Met de viering van 5 jaar Parea, vereniging voor LGBT Professionals, zijn er diverse mijlpalen bereikt. De belangrijkste drie zijn; een eigen kantoor, het huwelijk van een Parea-lid in Bueños Aires en het verzoek om ook een Parea chapter in Nederland te openen.  De naam Parea is Grieks en betekent ‘een groep gelijkgezinden die bij elkaar komen om te filosoferen’. Sinds Parea is opgericht liggen de documenten op het bureau van de president. Deze zijn ook al door alle officiële kanalen binnen het ministerie van Justitie en Politie gepasseerd. Voor de organisatie is het nog steeds een raadsel waarom het staatshoofd de stukken niet formaliseert met zijn handtekening.

Ontstaan

Het begon in het jaar 2007 met een groep vrienden die wekelijks bij elkaar kwamen. Deze vrienden spraken over carrière, familie, economische- en politieke situaties en andere onderwerpen. Daarnaast konden de vrienden met elkaar drinken en elkaars hobby’s delen; zoals sport. Enkele Pareanen deden mee aan halve marathons, 10K trimlopen en thriathlon wedstrijden. Er is samen caranaval gevierd in Frans-Guyana alsook binnenlandse tripjes gemaakt naar onder andere Galibi en Knini Paati. De gedachte werd geboren om van een gezellige vriendenclub te transformeren naar meer structuur. Met meer structuur kunnen er 1 tot 2 projecten worden uitgevoerd en kwam de realisatie om gesprekspartner te worden voor overheden, werkgevers en NGO’s, zei Juan Pigot, voorzitter van Parea. De vereniging kwam tot stand bij de eerste officiële bijeenkomst bij het huis van Patrick Liesdek. Op 15 maart 2015 zijn de handtekeningen geplaatst onder de officiële oprichtingsdocumenten bij notaris Blom. De notaris gaf aan dat de oprichting bij de eerste Algemene Ledenvergadering plaatsvond op 12 augustus 2014. Parea, vereniging voor Gay Professionals heeft als doel de persoonlijke- en zakelijke netwerken in te zetten om terug te geven aan de samenleving. Vanaf 2019 is Parea verder gaan transformeren van Gay professionals naar LGBT professionals met een HBO werk- en denkniveau.

 

Activiteiten

Vanaf de oprichting zijn diverse projecten uitgevoerd op het gebied van mensenrechten, bewustwording over LGBT, training, educatie en gezondheid. De eerste publieke activiteit van Parea was het theaterstuk ‘Schijn’. Het gaat over een Nederlandse jongen van Marokkaanse origine, Fahed, die zijn coming of age als homoseksueel vertelt in een monoloog. Het bleef niet bij een theateropvoering, want ‘Baka Fontenti Yari’ werd geschreven en uitgevoerd, waar het LGBT thema centraal stond. Toen kwam de eerste Workplace Pride Conferentie, waaruit de Verklaring van Paramaribo uit voortvloeide. De Verklaring van Paramaribo is een document die Parea aanbiedt aan werkgevers. In de verklaring staat dat personen met een andere seksualiteit niet worden gediscrimineerd alsook dat hun partner in de nabij toekomst wordt meegenomen in de collectieve arbeidsovereenkomsten. Ruim 70 bedrijven hebben hun handtekening onder de verklaring geplaatst. Andere conferenties zijn; The Transgender Humanrights conferentie en NGO Parlementarians for Global Action.

Het bleef niet bij deze markante momenten, want er werden ook twee exposities neergezet; Faces en Me. ‘Faces’ gaf een geschiedenis van de Surinaamse LGBT community en die van de Afrikaanse Amerikaanse Queer community. De expositie ‘Me’ was één met de lenticulaire techniek, waarbij transgender uit Suriname, België en Nederland, in drie fasen van hun leven zijn te zien. Het bleven niet bij deze activiteiten alleen, want Parea heeft ook diplomatieke banden kunnen aangaan met de ambassades van Guyana, Amerika, Nederland, Brazilie, Frankrijk en Argentinië. Bij de jaarlijkse Pride Month worden er filmfestivals georganiseerd met het LGBTQ thema. Er zijn nog een 6-tal activiteiten uitgevoerd als het aanvechten van een same-seks lidmaatschap bij sportvereniging OASE, seminar voor vakbonden, promoten van gezonde levenstijl, een video clip met Corona Band getiteld ‘Kom uit de Kast’, training en educatie op scholen als projecten met de CARICOM en Caribbeam Vulnerable Coalision.

 

Foundation & bewustwording

In 2017 is er bewust een scheiding gemaakt tussen Parea Foundation en Parea als vereniging. De Parea Foundation houdt zich bezig met projecten en de vereniging houdt zich bezig met sociale activiteiten van de leden. Deborah Sjak Shie is verbonden als directeur aan de foundation. Het jaar 2016 kreeg de LGBT-gemeenschap een enorme politieke boost. Een van de bondgenoten van Parea is de toenmalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos. Zij heeft zich ingezet voor deze groep en installeerde een commissie Diversiteit en Inclusiviteit. Hierdoor is het traject gezet om te zitten en te brainstormen met het maatschappelijk middenveld. Honderd zesenvijftig organisaties werden uitgenodigd om vragen te beantwoorden over LGBT onderwerpen. Uit de resultaten bleek dat 20% van de respondenten tegen de LGBT zijn, 20% stonden achter de LGBT en 60% heeft geen mening. Pigot wil juist de aandacht richten op deze 60% respondenten. ‘Deze 60% hebben geen of niet de juiste informatie over de LGBT en wenst meer informatie te krijgen.’ Parea wil kijken hoe verder om uiteindelijk te komen tot een situatie van gelijkheid voor een ieder. De resultaten zijn in 2017 wederom aan de president overhandigd en het parlement zonder enig resultaat.

Volgend jaar, na het tweede termijn van 3 jaren, zal het bestuur bestaande uit; Juan Pigot (voorzitter), Sherwin Vreeswijk (penningmeester) en Raoul Franker (secretary) overdragen aan een nieuwe groep. De voorzitter kijkt vol bewondering en dankbaarheid terug naar 5 avontuurlijke jaren.-.

-tekst: Xaviera L. Arnhem/ photo credit: Parea Suriname-