ICT Week in Suriname nieuwe manier van kijken naar Technologie

27 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 27 september 2019 – Suriname is getuige van de supersnelle ongekende vooruitgang in de technologie die de wereld, maar ook het leven in het Caribisch gebied drastisch verandert. Het voortdurende fenomeen van snelle technologische innovatie vereist een revolutionaire reactie van regeringen en organisaties om relevant te zijn. Ook burgers worden in staat gesteld om effectief deel te nemen aan de sociale en ecomomische ontwikkeling van de landen.

Afgelopen week, 16 tot 20 september 2019, is Suriname voor de tweede keer gastland geweest van de ICT Week georganiseerd door de Caraibische Telecommunicatie Unie (CTU) in samenwerking met de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) en de ministeries Handel, Industrie & Toerisme en Openbare Werken Transport & Communicatie. In de afgelopen 5 jaren is veel veranderd op het gebied van technologie, zegt de Secretary-General van CTU, Bernadette Lewis. Het is nog steeds van belang om overheden, instanties en de burgers te informeren, bewust te maken van de mogelijkheden alsook de gevaren van ict. ‘Niemand wordt achtergehouden, want met de FutureScape die in Suriname is gepresenteerd, zal ook de burgers ervaren hoe het zal zijn om volledig digitaal zaken te kunnen doen’, gaf zij aan.

Met het thema: ‘Digitale Transformation-Do It’ heeft Suriname kunnen aantonen stappen in die richting te maken. Minister Stephen Tsang van HI&T noemde zaken op als de introductie van de e-ID kaarten, Telesur met de uitbreiding van haar breedband netwerk waarbij ook in het binnenland mobiel netwerk is te genieten, de overgang van papier naar digitaal, het safe-city project, e-visa en het giraal betalen via Uni5Pay. Er zullen nog andere projecten aan de beurt komen die nieuwe kansen bieden voor bedrijven alsook

de overheid. Hij noemt de burgeradministratie, digitaal onderwijs, digitale gezondheidsdossiers, toerisme gerelateerde diensten en veiligheid. De ICT Week was ook voor de 39ste Executive Council Meeting van de CTU alsook de 22ste General Conference of Ministers, zodat overheden die lid zijn van de CTU verdere plannen kunnen maken, als het gaat om telecommunicatie en ict. Daarnaast was het een week vol workshops en trainingen als Boost with Facebook, Internet of Things en ICT for people with Disabilities.

Het belangrijkste tijdens de ICT week was de Caribbean FutureScape. De Caribbean FutureScape was een simulatie van vier landen, die bezoekers konden bezoeken middels hun Caribbean FutureScape ID. Op deze ID zat 3000 Caribbean FutureScape dollars op om in deze vier landen zaken te kunnen doen. Het ging om de landen: Suriname, Guyana, Barbados, Trinidad en Tobago. De Ballroom van Torarica is omgetoverd tot een maquette, waarbij de bezoeker zich eerst registreert, een pasje krijgt en zich dient te scannen bij de ‘douane’. Het eerste land dat wordt aangedaan is Suriname. Binnen Suriname kan je genieten van de verschillende technologische mogelijkheden als e-gouvernement, een grond kopen, op toeristisch toer gaan in het Fort. Daarnaast ga je verder naar Guyana, waar digitaal onderwijs toch de overhand neemt, in Trinidad & Tobago werd kennis gemaakt met de digitale gezondheidszorg, waarbij alle gegevens op je mobiel op te vragen is, en in Barbados kon je even bijkomen van alle technologie en lekker gaan knutselen. Caribbean FutureScape heeft kunnen aantonen dat met de smartphone men in de toekomst meer kan doen dan alleen bellen, appen en browsen.-.

-Xaviera L. Arnhem/TAS-