JKB sluit vakantieactiviteiten succesvol af

21 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 21 september 2019 – De afdeling Justitiële Kinderbescherming (JKB) van het onderdirectoraat Forensische Zorg van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) heeft de vakantieactiviteiten voor jeugddelinquenten feestelijk afgesloten. De afsluiting van de reeks activiteiten vond op donderdag 19 september plaats op het sportveld van de Centrale Penitentiaire Inrichting (CPI) Santo Boma. De activiteiten vonden dit jaar plaats in het Jeugd Opvoedingsgesticht (JOG).
Volgens Saskia Volkerts, maatschappelijk werkster tevens coördinator van de activiteiten in JOG, is het de tweede keer dat de JKB in samenwerking met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken de vakantieactiviteiten ontplooien. Met deze activiteiten krijgen jongeren in detentie de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen. Het project draagt bij aan een stukje ontspanning en het verbeteren de creativiteit en ontwikkeling van de jeugddelinquenten.
Volkerts zegt dat het project een duurzaam karakter heeft. De jongeren zijn namelijk nuttig bezig in de vakantie. “Het gaat om jongens in de leeftijd 12 tot en met 18 jaar, een kwetsbare doelgroep. Jongeren die een fout hebben begaan. Ze zijn in overtreding geweest, hebben een straf van de rechter gekregen en voor een bepaalde tijd in het Jeugd Opvoedingsgesticht ondergebracht”, verklaart Volkerts.
De coördinator geeft aan dat wanneer de jongeren in het opvoedingscentrum zitten, de maatschappelijke dienst ze niet zo kan laten. “Het blijft niet alleen bij gesprekken voeren. Ze zijn hier om gevormd te worden en om inzichten te krijgen in wat ze verkeerd hebben gedaan. Als onderdeel van het resocialisatieproces doet de maatschappelijke dienst JKB er alles aan om ze de juiste richting te geven”, aldus Volkerts.
Deze jeugdigen krijgen drie keren in de week bezoek van de maatschappelijke werkers, waarbij er regelmatig gesprekken volgen. Het zijn allemaal jongeren met heel veel talent zoals zingen, voetballen, basketballen, kickboksen, tekenen en schilderen. Volkerts vindt het alleen jammer dat dergelijke jongeren buiten detentie de inzichten niet hebben die ze tijdens hun detentie meekrijgen. Op dat moment zijn ze zich volgens de coördinator niet bewust van hun eigen creativiteit en talenten. “Ze kijken eerder naar ‘bigi moni’ en hebben andere inzichten.”

De jeugddelinquenten K.S. en M.J. vertellen beide hoe leuk zij de activiteiten hebben ervaren. Ze zitten beide al langer dan een jaar vast. “Soms is er niks te doen en het is zo saai. We vinden het leuk dat JKB is gekomen met deze activiteiten. Ik zelf houd van kickboksen en zingen. We kregen daarin begeleiding”, zegt M.J.
Voor K.S. was het leren dammen, schilderen en samenwerken interessant. Hij is JKB en Sport- en Jeugdzaken dankbaar voor de activiteiten. Aan jongeren buiten de detentie, die ook dezelfde fouten dreigen te maken, geven ze mee om zichzelf te ‘controlen’ en te gedragen. “Hier ga je echt spijt hebben en lang zonder je familie zitten. Indien je net als wij een fout hebt gemaakt, volg alle adviezen van ‘lanti'”, geven ze hun leeftijdsgenoten mee.
– MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE –