Landbouwers van Houttuin en omgeving krijgen GAP-training

5 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 05 september 2019 –‘actieplan ihkv de strenge aangepaste EU-exportregelgeving in volle gang’

De landbouwers van Houttuin en omgeving in het district Wanica volgen momenteel de driedaagse Goede Agrarische Praktijken (GAP) training. De groep van 20 landbouwers van dit ressort, Wanica-B, is de vierde groep die deze GAP-training volgt.

Deskundige landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben binnen korte tijd aan landbouwers uit verschillende ressorten de waarden en normen van GAP overgedragen, met name Wanica-C (Santodorp en omgeving), Wanica-B (Kwatta en omgeving) en Saramacca (Uitkijk en omgeving). GAP is van enorm belang voor de garantie van het produceren van veilig voedsel voor de gemeenschap, zowel lokaal als buiten Suriname. In het kader van de strenger aangepaste exportregelgeving van de Europese Unie (EU) werken het ministerie van LVV en alle stakeholders samen voor de garantie om groente en fruit te blijven exporteren naar de EU.

Het National Plan Protection Organisation (NPPO), onder leiding van de Interm Manager, Imana Power, die is opgericht om het geheel van acties te coördineren met betrekking tot de aanpassing op de exportregels van de EU, is nog steeds bezig zaken te ordenen. De GAP-training voor de landbouwers is in volle gang. De aangepaste Plantenbeschermingswet van 1965 is reeds ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) ter behandeling. De keuringsinspecteurs van LVV zijn bezig met 100% controle op de te exporteren van fruit en groenten. De NPPO heeft ook het pre-audit dossier bij de EU ingediend op 22 augustus jongstleden, welke met behulp van twee internationale deskundigen is opgemaakt. Dit is de nodige voorbereiding op de komst van een delegatie uit de EU voor een audit aan diverse stakeholders binnen de groenten en fruit waardeketen. Dit alles staat in hun actieplan welke nog on going is met tal van acties. Nu is de NPPO druk bezig met de producenten- en exporteurcodes. De landbouwers krijgen op donderdag 5 september hun GAP-certificaat en hiermee weten zij hoe gewassen veilig te verbouwen en dus garant zijn voor de afzet van hun gewassen naar de EU.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft de GAP-trainingen voor de boeren vereist nadat bekend werd dat Suriname een deel van zijn exportmarkt voor groenten en fruit naar de EU dreigt te verliezen, vanwege het voorkomen van schadelijke organismen op de exportproducten. “We werken allen samen naar de zekerheid van gezond en veilig voedsel.”, aldus minister Parmessar.

-Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij-