LVV-minister Rabin Parmessar ontvangt Braziliaanse missie

3 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 03 september 2019 – LVV-minister Rabin Parmessar heeft vandaag op het ministerie van LVV een 4-man tellende Braziliaanse missie ontvangen, van de Federal University of Vicosa uit Brazilië. Het in 2017 geschreven project “Consolidating and Broadening of Agroecological Zoning and Environmental Education in Suriname”, welke is goedgekeurd en nu wordt geïmplementeerd, is een product uit een bilaterale overeenkomst tussen Suriname en Brazilië.

Deze missie zal samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) participanten trainen in dit project, dat twee doelstellingen omvat:

Capacity building: hierbij worden ongeveer 30 mensen van verschillende ministeries getraind in geo-prossessing. Middels een speciaal programma zullen bodems in kaart worden gebracht, om vervolgens te kijken hoe deze bij de productie van voedsel en andere behoeften voor de gemeenschap op duurzame manier kunnen worden gebruikt.
Training of teachers: hierbij worden leerkrachten van het mulo-onderwijs getraind in het kader van milieubewustzijn. In het bijzonder in gebieden die met kwik gecontamineerd zijn, zoals de illegale goudmijnen. Aldaar zullen monsters worden genomen, die vervolgens naar Brazilië gaan voor analyse.

De delegatie die onder leiding van Minais Gerais tot 9 september, in verband met de komende trainingen voor oriëntatie in Suriname vertoefd, zal met deskundigen van het ministerie van LVV-veldbezoeken afleggen van het westen naar het oosten; daarnaast ook gebieden in de kustvlakte en het binnenland, waaronder Atjoni bezoeken. De missie wilt hierdoor bekend raken met de verschillende bodemtypen en de diverse landschappelijke kenmerken. Aan de hand van de behaalde resultaten zal er gekeken worden naar de exacte trainingsperiode.

Minister Parmessar is zeer verheugd met dit bezoek. Het uitdiepen van de relaties staat eveneens als belangrijk uitgangspunt van zijn uitgestippeld beleid aangemerkt. Suriname zal dankbaar gebruik maken van deze knowhow. Het personeel dat wordt getraind, moet verder instaat worden geacht om aan overdracht te doen.
Verder is uit deze samenwerking voortgevloeid dat 5 Surinaamse studenten een Bachelor en Masterstudie mogen volgen op de Federal University in Brazilië. De bewindsman geeft verder aan, dat aan de deskundige is gevraagd om te onderzoeken welke gewassen eventueel geplant kunnen worden in de gemijnde gebieden. De minister ontving op 6 augustus jl., De residerende Ambassadeur Laudemar Gonçalves de Aquiar Neto op het ministerie.

-MINISTERIE VAN LANDBOUW VEETEELT EN VISSERIJ-