REVIEW: De Franse Cinema in Suriname, gezellig in de achtertuin bij de Franse ambassadeur

3 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 03 september 2019 – De Franse ambassadeur houdt bij zijn residentie Franse filmavonden.

Via de mail krijgen belangstellenden een uitnodiging. Deze maand zijn er twee films uitgekozen; What’s left from the revolution en The Teacher. Het idee komt van de Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly. Hij wil de Franse cinema in Suriname promoten in de gezelligheid van zijn achtertuin met de nodige snacks om naar een film te kijken. Dit jaar zijn er zes filmavonden georganiseerd, en er is op elke avond een minimaal aantal personen komen opdagen. Men is niet echt happig om naar een film te kijken in een andere taal. Er is wel ondertitelling om de film beter te begrijpen. De films variëren van artsy tot de bekende genres in film.

Kennismaking

In augustus maakte ik kennis met de Franse artsy film ‘Pierrot le Fou’. Pierrot is de roepnaam van Ferdinand Griffon. De enige persoon die hem Pierrot noemt is zijn oude vlam met wie hij wegvlucht naar het zuiden van Frankrijk. Hij laat zijn vrouw en kinderen achter, en gaat op avontuur met de kinderoppas, zijn oude vlam. Ze leven een vrij leven, doen rare dingen als auto’s stelen en mensen oplichten, daarna de auto’s ergens dumpen en zo verder hun avontuur voortzetten. Ze lijken geen zorgen te hebben, en vertellen elkaar over een mogelijke filmscript, die zij, ook letterlijk uitvoeren. Marianne, zoals zijn oude vlam heet, leeft en heeft de rol in een misdaadfilm, terwijl Pierrot liever zijn gedichten schrijft langs de strand bij een huis die ze beide hebben geoccupeerd. Niet wetende dat criminelen naar hen opzoek zijn, want zij hebben personen in het circuit gedood. ‘Pierrot de gek’ letterlijk vertaald van het Frans naar het Nederlands, is ook een film om met aandacht te volgen. Het is vaak niet volledig tot uiting gekomen wat de filmmaker mij wilde vertellen. Nu, met de vertaling dan was Pierrot, ‘Ferdinand’ zoals hij het in de film steeds corrigeerde, als Marianne, de kinderoppas/oude vlam, hem riep wel echt gek! Maar op wie? Dat is een open vraag.

De andere twee films die gepland zijn deze maand. Een korte synopsis van de film ‘ Tout ce qu’il me reste de la révolution’. ‘Angela was 8 jaar oud toen de eerste McDonald’s in Oost-Berlijn werd geopend – Sindsdien vecht ze tegen de vloek van haar generatie: om ‘te laat’ te worden geboren in een tijd van wereldwijde politieke depressie. Afkomstig uit een familie van activisten, koos haar zuster de wereld van het bedrijfsleven en haar moeder liet haar politieke strijd om van het platteland af te gaan, in één nacht achter zich.’

De andere film ‘Les grands esprits’ gaat over François Foucault, veteraan hoogleraar Franse literatuur aan het prestigieuze Henri IV-instituut, aanvaardt uiteindelijk een functie op een openbare school in een buitenwijk van Parijs. Een beetje pedant en bevooroordeeld, moet François zich aanpassen aan een nieuwe sociale realiteit waarin cultuur en het verlangen naar kennis niet de prioriteit van zijn studenten zijn.

Er zijn genoeg Franse films en Engelse films opnieuw gemaakt. Een Franse film die van een Engelse remake mocht genieten is met Kevin Hart en Bryan Cranston, The Upside. De Franse film heet ‘The Intouchables’.-.

-Xaviera L. Arnhem-