Toastmasters International in Suriname

25 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 25 september 2019 – Suriname is sinds augustus lid van Toastmasters International. In september werd de allereerste vergadering gehouden met leden en toekomstige leden. Suriname behoort tot District 81, dit is het Caraibisch gedeelte binnen Toastmasters International en Suriname is het 27ste land dat zich heeft aangesloten. Onze buurland Guyana valt ook binnen dit district. Toastmasters is geen serviceclub, maar een educatieclub, gericht op het ontwikkelen van spreek- en leiderschapsvaardigheden. Toastmasters Paramaribo gaat geen projecten uitvoeren in de samenleving.

Initiator om deze club in Suriname op te richten is Marciano Lie A Young. Hij ziet dat deze organisatie genoeg potentie heeft voor jonge professionals die zich verder willen ontwikkelen. Toastmasters biedt educatieplannen en –mogelijkheden die vooral de leiderschapskwaliteiten en communicatievaardigheden versterken en ontwikkelen. Toastmasters Paramaribo komt twee (2) keren in de maand bij elkaar, op een vaste avond. ‘Op zo een avond worden speeches gehouden, leiderschapsrollen vervuld en improvisaties gedaan. Een ieder werkt in zijn/haar eigen tempo aan een (online) leertraject en wordt zeer kritisch maar respectvol geëvalueerd door clubgenoten’, zegt Lie A Young. Naast de groei die het lid ervaart als spreker en leider, kan de persoon vooral goed (internationaal) netwerken. ‘Om lid te worden, wordt je uitgenodigd voor een meeting en ligt de keuze aan jou om te kijken of Toastmasters bij je past.’

Het idee kwam bij Marciano Lie A Young toen hij via facebook in aanraking kwam met Toastmasters International. Binnen zijn netwerk vertelde hij over zijn ervaring en wat voor potentie hij zag. Om een club in Suriname te starten heb je minimaal 20 leden nodig. Op de introductie avond in september van Toastmasters Paramaribo hebben leden en aanwezigen ervaren hoe een vergadering aan toe gaat. Het begint met de Toastmaster’s belofte, die in het Engels wordt opgezegd door de club. Daarna moesten twee leden, één uit Guyana en één uit Suriname, een korte speech geven over twee uitgekozen onderwerpen. Het moest een motivational speech en een Ice Breaker speech zijn. Speciaal uitgekozen leden mochten hen dan evalueren en deze werd aan het einde van de avond voorgelegd aan de andere clubleden. Het is een manier om van elkaar te leren. Voorafgaand aan de launch van de club in Suriname is er een masterclass gehouden voor belangstellenden over ‘Het ontwikkelen van Kritische Vaardigheden binnen de werkplek’.

Toastmasters International is een organisatie actief in 142 landen, met meer dan 354.000 leden verenigd in één van de 15.900 clubs. Het is de plek om te werken aan communicatie en leiderschapsvaardigheden. Is de persoon een introvert of niet:

iedereen met een leerbehoefte op het gebied van spreken en leiden past in deze vereniging. Een groot netwerk waaruit geput kan worden voor trainingen en professionals.-.

-Xaviera L. Arnhem/Toastmasters Paramaribo-