Veerdienst Suriname-Guyana wordt donderdag hervat

24 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 24 september 2019 – De veerdienst tussen Suriname en Guyana wordt vanaf donderdag hervat. Hierover hebben beide landen op ministerieel niveau akkoord bereikt. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) die de afgelopen dagen besprekingen heeft gevoerd in het westerbuurland, is vanavond teruggekeerd naar Suriname waar hij op het vliegveld Zorg & Hoop detailinformatie heeft verschaft aan de media.
De dienst zal nu worden onderhouden met het Guyanese vaartuig, de M.B. Sandaka. De Canawaima veerboot is op 27 mei uit de vaart gehaald vanwege mechanische problemen. Van Suriname zijde is besloten het vaartuig alvast op eigen kosten naar de dok te sturen voor een integrale reparatie, maar de twee buurlanden konden niet tot een overeenstemming komen omtrent de betaling. Intussen is dit probleem uitgepraat. Minister Chotkan voerde in Guyana gesprekken met zijn collega van Transport en diens staf bijgestaan door het bestuur van de Guyanese Canawaima Management Company. Van Surinaamse zijde was ook Joyce Blokland van de Suriname Canawaima Ferry Services aanwezig.
Minister Chotkan zegt dat nadat de Canawaima op initiatief van Suriname uit de vaart was gehaald, Guyana conform het Memorandum of Understanding toen zou moeten inkomen met de M.B.Sandaka. Hij benadrukt dat Guyana niets van zich liet horen, maar Suriname ook niet kon blijven wachten met de reparatie. Dit is de afgelopen dagen ook concreet met de Guyanezen besproken. Volgens de bewindsman heeft het buurland zich respectvol opgesteld en zou er sprake zijn geweest van een communicatiestoornis. Hij zegt dat van de andere kant ook beaamd is dat er brieven zijn ontvangen. De kwestie van betaling is volgens hem uitgepraat en geen issue meer. Verder heeft Guyana ook recht om te weten wat er het bedrag gaat gebeuren. Er zijn voor een deel reeds documenten uitgewisseld en tezijnertijd zullen er modaliteiten worden uitgewerkt om dit stuk verder gestalte te geven.
Belangrijk was, aldus minister Chotkan, dat de veerboot weer in de vaart moest. Hij benadrukt dat het om een stukje verdiencapaciteit gaat. “Je kan halen en trekken over een nulletje erbij, maar aan het eind van de dag moet je kunnen verdienen en geld op tafel leggen”. Ook vanwege dit geven was het volgens de bewindsman nodig een herstart te maken met de dienst.
Intussen is hervatting van de veerdienst ook aangekondigd door het Guyanese ministerie van Infrastrtuctuur. De M.B. Sandaka zal Moleson Creek Terminal verlaten om 09:00 uur en vanuit South Drain- Suriname om 11:30 uur vertrekken. Het publiek wordt erop gewezen dat de M.B. Sandaka niet geschikt is voor 20ft en 40ft containers en vrachtwagens met een hoogte en breedte van respectievelijk meer dan 3 meter en 2,7 meter. De M.B. Sandaka werd onlangs gerepareerd en uitgerust met twee hydro-master voortstuwingssystemen, aangedreven door twee rups 3406-motoren.
-NII-