Efficiƫnte afhandeling e-ID kaarten binnenland

8 October 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 08 oktober 2019 – Binnenlandbewoners kunnen tijdens de verschillende missies van de werkgroep Binnenland van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) hun elektronische identiteitskaarten aanvragen. De eerste missie waarbij dit het geval was, is gehouden in juli. Destijds was de werkgroep vrijwel simultaan in het Tapanahony gebied en het Lawagebied. Dit zegt Anastatia Pokie, coƶrdinator van de werkgroep.

De missie in het Tapanahony gebied duurde van 27 juli tot en met 20 augustus, terwijl bewoners van het Lawagebied hun burgerzaken konden doen van 29 juli tot en met 21 augustus. Momenteel is er een missie gaande, waarbij de bewoners van het Asidonhopo gebied en bewoners van het Debike gebied in de gelegenheid worden gesteld om ook hun e-ID aan te maken. Pokie stelt dat er bij de aanmaak prioriteitsgevallen zijn.

Het gaat om personen die voor het eerst een identiteitskaart aanmaken, personen die een vervallen identiteitskaart hebben en zij die hun id-kaart zijn kwijtgeraakt. Maar, zegt Poki, hangt het dus allemaal af van de aanmeldingen. ā€œAls er een burger in het gebied is met een vervallen id-kaart die zich niet aanmeldt, kunnen wij dat niet afhandelen.ā€ In aanloop naar de missies, worden de bewoners via verschillende kanalen op de hoogte gesteld van de werkzaamheden die de werkgroep zal uitvoeren. Zij worden op de hoogte gesteld via onder andere krutuā€™s met het dorpsgezag en lokale radiostations.

De procedure voor de aanmaak van de ID-kaarten verloopt op minimale wijze anders dan in het kustgebied. Wanneer de burger zich heeft aangemeld, worden alle gegevens gecontroleerd. Als er geen verschillen worden geconstateerd, dan kan de burger de ID-kaart aanmaken door de verschillende administratieve en biometrische gegevens op te slaan. Echter, wordt een wachttijd van ruim een week in acht genomen. Dit, omdat de kaarten tijdens dezelfde missie worden verstrekt aan de aanvragers. Nadat de kaarten zijn uitgeprint door de Printing House in Paramaribo, worden die opgestuurd naar het gebied.

Pokie blikt terug op een moeizame missie, die toch goed is verlopen. ā€œHet was zwaar vanwege de logistieke uitdagingen in het binnenland. Wij zijn afhankelijk van de locaties die beschikbaar zijn.ā€ Het telkens opstellen en ontkoppelen van apparatuur voor de werkzaamheden heeft gemaakt dat de missie niet vlot te noemen is. ā€œHet is belangrijk voor ons dat de burgers zich kunnen aanmelden bij de centrale plaatsen die zijn uitgekozen door de werkgroep om hun burgerzaken in orde te maken en dat is ook gedaanā€, aldus Pokie. De missie die momenteel gaande is duurt in het Asidonhopo gebied van 25 september tot en met 19 oktober en in het Debike gebied van 26 september tot en met 20 oktober.

-NII-