LVV bekijkt financiële modaliteiten om de agrarische sector verder te ondersteunen

14 October 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 13 oktober 2019 – Naar aanleiding van de strikte voorwaarden bij bankinstellingen, waarbij ondernemers in de agrarische sector vaak niet direct geholpen kunnen worden aan minder duur kapitaal, wordt thans door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) in overleg met de financiële autoriteiten zoals de minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank van Suriname, nagegaan welke financiële modaliteiten mogelijk zijn om de groep tegemoet te komen. Beide autoriteiten zijn vastbesloten om deze vorm te ondersteunen.

Minister Rabin Parmessar van LVV heeft in dat kader overleg gepleegd met de top van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Suriname. Het is overigens bekend dat het lokaal moeilijk is om aan kapitaal te komen waardoor gezocht wordt om via buitenlandse instellingen, zoals de IDB en andere internationale financieringsinstellingen dit kapitaal beschikbaar te stellen.

Het (garantie)fonds is bedoeld om de totale agrarische sector hierdoor te stimuleren en ze als basisgarantie te bieden dat de overheid achter hen staat. Het fonds moet agrariërs in staat stellen om een lening te nemen met een dekking van de staat zodat die zichzelf terug kan betalen.

Volgens LVV-minister Rabin Parmessar is het goed om naast het kredietfonds en andere mogelijkheden ook andere fondsen te hebben die direct beschikbaar zijn met een zacht rentepercentage om de agrariër te ondersteunen in het proces tot verdere ontwikkeling binnen de sector. In dat kader zal hij er alles aan doen om internationale organisaties en banken zover te krijgen, zoveel mogelijk fondsen beschikbaar te stellen. Wij moeten als overheid de garantie bieden en input creëren als wij inderdaad willen werken aan de ontwikkeling en het opzetten van een voedselschuur binnen de regio, aldus Parmessar.

De IDB is intussen bereid gevonden om hieraan te werken. Verder is de IDB bereid om een deskundige ter beschikking te stellen aan het ministerie om als technische bijstand te dienen.

-MINISTERIE VAN LANDBOUW VEETEELT EN VISSERIJ –