Renovatie Nyun Combé vordert

10 October 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 10 oktober 2019 – De stichting Nyun CombĂ© heeft sinds juni dit jaar, al een aantal renovaties verricht aan het gebouw aan de Kleine Saramaccastraat. Verno Prijor, directeur Nyun CombĂ©, zegt dat de stichting sinds het begin van de renovatie aanzienlijke verbeteringen teweeg heeft gebracht aan de accommodaties, om het verblijf van gasten aangenamer te maken. Nyun CombĂ© is een plek waar Afro-Surinamers uit het binnenland en inheemsen overlijdensrituelen houden. De renovatiewerkzaamheden zijn bekostigd uit de eerste tranche subsidiegelden die de stichting eerder dit jaar heeft ontvangen. De subsidie bedroeg SRD 140.000, waarvan SRD 120.000 besteed is aan de renovatie van de locatie aan de Kleine Saramaccastraat en SRD 20.000 voor het uitbetalen van lonen.
In deze renovatie fase zegt Prijor dat alvast de kantoorruimte gerenoveerd en voorzien is van een airco, net als twee van de kamers. De centrale keuken is aangepakt. Het dak van de keuken is vervangen en er zijn nieuwe kranen geplaatst. De stichtingsdirecteur geeft aan dat de keuken alleen nog een verfbeurt nodig heeft. Verder is het achter terrein opgeschoond en helemaal opengestoten tot aan de Surinamerivier. Prijor laat weten dat het terrein overwoekerd was, waardoor allerlei ongedierte zich daar schuilhield.
De stichting heeft ook een hydrofoor geĂŻnstalleerd en een grote watertank gekocht. Daarmee is een langdurig probleem van lage waterdruk uit de kranen opgelost. Ook een hardnekkige houtluizenplaag is effectief aangepakt. Om een kans op terugkeer van de houtluizen te verkleinen zijn de aangetaste bomen gesnoeid of omgehakt. De stichting heeft deels gewerkt aan verbetering van de waterafvoer. Dit deel van het werk kon niet voltooid worden, vanwege gebrek aan financiĂ«le middelen. “De eerste tranche aan subsidie was niet toereikend om alles in Ă©Ă©n keer te doen. Desondanks zijn we niet ontevreden met dat wat we tot nu toe hebben gedaan”, aldus Prijor.
De stichting heeft ondertussen het bedrijfsleven benaderd voor donaties, om de renovatiewerkzaamheden te kunnen voortzetten. Ook bekijkt Nyun CombĂ© mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren. De stichting heeft ondertussen twee ondernemers bereid gevonden om twee ruimtes te huren. De directie overweegt om tegen vergoeding bedrijven in de gelegenheid te stellen reclames te schilderen op de stenen schutting. “Twee vliegen in een klap,” zegt Prijor: “We kunnen met de muur inkomsten genereren en de plek wordt verfraaid.”
De directie hoopt binnen niet al te lange tijd de tweede tranche van de subsidie binnen te krijgen. Daarmee wil de stichting onder meer stoelen en tafels aanschaffen. Die kunnen ook in het kader van fondsenwerving worden verhuurd tijdens samenkomsten in Nyun CombĂ©. “We blijven zoeken naar mogelijkheden”, benadrukt de directeur. In de volgende fase zullen alle kamers aangepakt worden, ze zullen omgetoverd worden tot modelkamers met bad, toilet en airco. We gaan door tot de plek helemaal is opgeknapt, zodat de mensen een nettere, betere locatie hebben voor hun activiteiten”, aldus Verno Prijor.
-MINISTERIE VAN REGIONALE ONTWIKKELING-