Suriname verstevigt bilaterale betrekkingen met Azerbaijan

28 October 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 28 oktober 2019 – De Minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle heeft een ontmoeting gehad met de Minister van Buitenlandse Zaken van Azerbaijan, Elmar Mammadyarov, teneinde de vanaf 2011 bestaande bilaterale relatie verder gestalte te geven. Deze ontmoeting vond plaats op 25 oktober in de hoofdstad Baku.

Minister Pollack-Beighle, is tijdens de ontmoeting met haar collega van Buitenlandse Zaken overgegaan tot het ondertekenen van een MoU betreffende het opzetten van een politiek consultatie mechanisme tussen beide landen, ter structurering van diplomatiek overleg voor verdere versteviging van de relatie.

Ook werden, vanwege het belang van de verdere uitdieping met deze bilaterale partner, gesprekken gevoerd met de Ministers van Onderwijs en Energie.

In dit verband zijn op verzoek van Suriname verschillende beurzen en trainingsmogelijkheden toegezegd op Bachelors, Masters en Doctoraal niveau aan zeer vooraanstaande Universiteiten in Azerbaijan. Ook zal er op korte termijn met elkaar in contact worden gestaan in verband met de benutting van de mogelijkheden in de mijnbouw samenwerking.

De samenwerking zal geconcentreerd worden op met name de gebieden van sport, energie en mijnbouw (inclusief olie en gas).

De bewindsvrouw heeft eveneens een bezoek gebracht aan de Universiteit vallende onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken t.w. Azerbaijan Diplomatic Academy (ADA) Universiteit, met wie een MoU is getekend ten behoeve van de samenwerking met het Suriname Diplomaten Instituut (SDI). De eerste diplomaten zullen al in december 2019 deelnemen aan volledig gefinancierde diplomaten training aan de ADA Universiteit. De ADA Universiteit heeft ongeveer 4000 studenten, waarvan 200 internationale.

-Ministerie van Buitenlandse Zaken-