Dc’s en politieke partijen geïnformeerd over voorbereidingen verkiezingen

6 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 06 november 2019 – Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voor de zesde keer een overleg gehouden met districtscommissarissen (dc’s) en hun staf. Op dezelfde dag was er ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van politieke partijen. Het overleg over de voorbereidingen van de verkiezingen vond plaats op 1 november 2019, in het Lalla Rookh gebouw. Belangrijke agendapunten tijdens de meeting waren: de werving en selectie van stembureaupersoneel, evaluatie van de voorlopige ter inzagelegging van de kiezerslijsten (VTIL) en de stand van zaken betreffende de Legger.

Strategie werving en selectie stembureaupersoneel

Marsiane Lingers, coördinator van de werkgroep Aanwerving Stembureaupersoneel, ging in haar presentatie in op de strategie die zal worden gebruikt bij het aanwerven en selecteren van stembureaupersoneel voor 2020. “De afspraken die het ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende stakeholders heeft gemaakt over dit onderwerp, zijn onder andere dat stembureauleden dienen te beantwoorden aan een profielschets. Ze moeten meer dan een (1) dag worden getraind en zullen worden geselecteerd na succesvolle afname van een toets. Henk Sidoel van de werkgroep heeft technische verduidelijking gegeven over de strategie. Hij drukte de dc’s op het hart goed te letten op de voorwaarden en instructies bij onder andere het invullen van de sollicitatieformulieren. De sollicitatieperiode is reeds begonnen en sollicitatieformulieren kunnen tot 15 november 2019 worden opgehaald en ingevuld bij de verschillende commissariaten.

Nieuwe stembureaus geïdentificeerd

Om kiezersoverschotten op te vangen en de stembusgang te vergemakkelijken zijn er landelijk 24 nieuwe stembureaus geïdentificeerd, gaf Soraya Van den Berg, coördinator van de werkgroep Legger aan in haar presentatie. “Er is een maximaal aantal van 750 kiezers toegestaan per stembureau. Doordat de kiezerspopulatie

in sommige gebieden is gegroeid na de vorige verkiezingen, zijn er ook nieuwe locaties nodig. In Paramaribo zijn er vijf nieuwe stembureaus geïdentificeerd, in Wanica tien, Commewijne twee, Marowijne een, Brokopondo twee en Sipaliwini drie”.

Meer burgers mobiliseren voor VTIL

Directeur Putridewi Amatsoemarto van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf tot slot aan dat er tijdens de VTIL ongeveer 6000 website bezoekers en 16000 burgers hun persoonsgegevens bij de mobiele units hebben gecontroleerd. “Voor de wettelijke ter inzagelegging volgend jaar, willen we hogere cijfers hebben en daar hebben wij ook de dc’s voor nodig om via hun voorlichtingskanalen de burgers te mobiliseren om hun gegevens te checken”, zegt de directeur. “De cijfers verschillen niet veel met het jaar 2015 en natuurlijk kunnen we aangeven dat we alles op alles hebben gezet om de burgers te mobiliseren, but let’s give it a try again om het aantal op te trekken”.

-Ministerie van Binnenlandse Zaken-