Delegatie RO rondt missie in Frans-Guyana af

29 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 29 november 2019 – Een delegatie van het ministerie van Regionale Ontwikkelingen bestaande uit, minister Edgar Dikan, Rildo Aserie (Chef d’Bureau min RO), Andre Pinas (hoofd afdeling Waterschappen), August Lila (directeur Overliggend Waterschap – Multipurpose Corantijn Project, OWMCP) heeft haar missie volbracht. De groep die in Frans Guyana heeft deelgenomen aan een tweedaagse conferentie over waterbeheer, vertrok op 25 november en heeft naast de conferentie ook geparticipeerd aan twee veldbezoeken. De delegatie wordt op 29 november terug verwacht in Suriname.

De conferentie is onderdeel van het Bureau Plateau project dat voortvloeit uit het Integraal Amazone Samenwerkingsprogramma. De bewindsman voerde in zijn toespraak aan dat Suriname voor 93 % bedekt is met bos en bekend staat als het groenste land ter wereld. De regering heeft een milieu traject ingezet door het benoemen van een raadsadviseur voor milieu aangelegenheden. Minister Dikan vertelde dat zijn ministerie vanwege het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) ook betrokken is bij het waterbeheer van de rijst producerende gebieden in Suriname. De Anton De Kom Universiteit van Suriname, die als middelpunt van dit project fungeert, via Suriname Water Resources Information System (SWRIS) wordt ondersteund door verschillende instellingen zoals het ministerie van Openbare werken, de meteorologische dienst, de Surinaamse Waterleiding Maatschappij, de Maritieme Autoriteit van Suriname en OWMCP. Deze brede deelname uit Suriname geeft aan hoe belangrijk water en waterbeheer is voor Suriname. Een regionale aanpak is daarom voor de minister erg belangrijk, vooral voor de landen op de Guyanaschild.

Volgens de bewindsman staat waterbeheer nationaal en internationaal voor enorme uitdagingen. Klimaatverandering, een snel groeiende bevolking en economische ontwikkelingen oefenen een grote druk uit op het watersysteem. De overheid speelt een centrale rol als het gaat om het beheer van natuurlijke watersystemen, die voor verschillende doeleinden worden gebruikt en de veiligheid van bewoners tegen onder andere overstromingen, voorziet.

-NII-