George Asinschool voor educatie-dag naar LVV-kwekerij Tamansari

3 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 03 november 2019 – De leerlingen van de 2e klas van de George Asinschool (mulo), hebben voor het vak biologie een bezoek gebracht aan de kwekerij te Tamansari van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), in het district Commewijne. Het doel van deze educatiedag op 30 oktober 2019, is de leerlingen informatie bij te brengen over plantvermeerderingstechnieken.

Aan de leerlingen is eerst een theoriesessie verzorgd door landbouwvoorlichter Fadilla Kromowidjojo over de verschillende plantvermeerderingstechnieken, waaronder oculeren, enten, stekken en marcotteren. Eveneens zijn er demonstraties gegeven waar de leerlingen ook aan mochten participeren. Daarna volgde een rondleiding in de verschillende plantenkassen en de tuin. Zowel de leerkrachten als de leerlingen waren zeer ingenomen met opgedane kennis.

Op de kwekerij worden voornamelijk Citrus plantjes vermeerderd zoals tangelo, manderijn, sinaasappel, lemmetje en de zogenaamde rode king. Voor het vermeerderen wordt de cleopatra onderstam gebruikt als onderstam, vanwege haar resistentie tegen ziektes en plagen. Deze manier van plantenaanmaak heeft als voordeel dat de vruchtboom sneller fruit draagt.

Het is de taak van het ministerie van LVV om ervoor zorg te dragen dat de gemeenschap verzekerd is van voedsel. Educatieve dagtochten zijn een manier om de jeugd te interesseren in de landbouw. Hiernaast ondersteunt het ministerie scholen, kinder- en ook bejaardentehuizen met het opzetten van een moestuin. Regelmatig worden er aan behoeftigen trainingen gegeven, zoals

plantvermeerderingstechnieken, verantwoord gebruik van pesticide, aanpak carambola-fruitvlieg en good agriculture practices.

– Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij