Minister Parmessar tijdens seminar: ”We moeten de sector weer sexy en aantrekkelijk maken voor jongeren.”

9 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 9 november 2019 – De richting Agrarische Productie van de Faculteit der Technologische Wetenschappen, heeft vrijdag een seminar gehouden in de University Guesthouse van AdeK. “De rol van de studierichting Agrarische Productie in duurzame landbouw in Suriname” is de titel van het seminar dat werd bijgewoond door de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar. Hij benadrukte niet alleen het belang van duurzaamheid en onderzoek, maar ook dat van onderlinge samenwerking van diverse actoren in de branche. Ook riep de bewindsman de wetenschappers op actiever te worden binnen de sector en studenten voor te bereiden op de praktijk om zodoende vergrijzing tegen te gaan.

Het ministerie van LVV is reeds gestart met het doorvoeren van enkele hervormingen, waaronder het moderniseren van de landbouw om zo de processen efficiënter en effectiever te laten verlopen. Afgestudeerden van de agrarische richtingen worden in dienst genomen bij het ministerie, om doormiddel van onderzoek landbouw op een hoger niveau te brengen. Het ondernemerschap op landbouwgebied wordt ook door het ministerie van LVV gestimuleerd.

10 afgestudeerden van het PTC kunnen door een gedegen plan hun onderneming opzetten op een stuk terrein te Alliance. Verder kan een lening worden verkregen die is bewerkstelligd door het ministerie van LVV bij de SPBSbank. De bewindsman stelde het SAMAP-project als stimulans voor de sector, alsook het feit dat de CAHFSA, Caribbean Agriculture Health and Food Safety Agency in Suriname gevestigd is en namens het heel Caribisch gebied mag optreden.

-NII/ Larissa Best-