Minister Parmessar wil goederenverkeer met Frans-Guyana formaliseren

21 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 21 november 2019- Het handelsverkeer tussen Suriname en Frans-Guyana gebeurt op een informele manier. Pogingen om dit formeel te maken, zijn niet gelukt. Hierin wenst LVV minister Rabin Parmessar, verandering te brengen. Hij bracht van 14 tot 16 november een bezoek aan de Franse kant.

LVV zal een voorhoede rol hebben om deze formele lijn opgang te brengen, voor export naar Frans-Guyana, Guadeloupe en Martinique. De exportproducten zullen niet alleen bestaan uit rijst, maar ook andere landbouwgewassen. De bewindsman bracht ook een bezoek aan de markt in Saint- Laurent-du-Maroni om een beeld te krijgen van de prijzen.

De Franse autoriteiten staan achter de actie die minister Parmessar wil uitvoeren. Er zijn al afspraken gemaakt om de export structureel te bevorderen. Importeurs uit Frans-Guyana zijn uitgenodigd om te starten met het proces als het gaat om de geldende exportregels binnen de Europese Unie. Met de districtscommissaris van Marowijne wordt gewerkt aan een kantoor voor LVV. Lokale ondernemers kunnen informatie, de Good Agriculture Practises (GAP)-trainingen en een plek krijgen, zodat het verpakkings- en verwerkingsproces van exportproducten vlekkeloos kan geschieden.

-Website Redactie-