Ministerie van LVV informeert pluimveekwekers

29 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 29 november 2019- Bioveiligheid vereist meer aandacht van de pluimveekwekers. Dit werd benadrukt tijdens een 2-daagse infosessie verzorgd door het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Actoren uit de kleine pluimveekwekerij hebben op donderdag 28 november 2019, deelgenomen aan een workshop met als titel “Bioveiligheid op klein pluimveekwekerijen en veterinaire vereisten voor exploitatie kleine pluimvee slachtinrichtingen – Paramaribo”. Vrijdag 29 november 2019 was het de beurt aan de middel- en grote pluimveekwekers.

Tijdens het eerste deel van de workshop is een conceptrichtlijn betreffende bioveiligheid op de pluimveekwekerijen gepresenteerd, gevolgd door een discussiesessie betreffende het onderwerp. Het tweede deel behelsde de presentatie van veterinaire vereisten voor de exploitatie van slachtinrichtingen en de voorwaarden waar men aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een veterinaire vergunning. Dit heeft te maken met de goedkeuring van de wet “Inspectie vlees en overige dierlijke producten”. Deze wet verplicht sinds maart 2017 dat er strengere eisen gesteld moeten worden, aan onder andere pluimveekwekers teneinde te zorgen voor gezond pluimveevlees voor de consument.

LVV-minister Rabin Parmessar wil middels het verzorgen van trainingen en infosessies zoveel mogelijk kwekers bereiken, om hun in te lichten over bioveiligheid binnen de pluimveesector. Voedselveiligheid staat namelijk hoog aangeschreven in zijn beleid.  De bewindsman wil niet dat het ministerie zich alleen concentreert in Paramaribo. De infosessie betreffende bioveiligheid en veterinaire vereisten voor de pluimveekwekers zal in de eerste week van december ook worden verzorgd in het district Nickerie.

-NII/LVV-