Ministerie van LVV wil behoud van MKZ-vrije status

21 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 21 november 2019 – De veestapel van Suriname is vrij van de ziekte Mond- en Klauwzeer (MKZ). Suriname heeft sinds mei 2018 een MKZ-vrije status verkregen van de Wereld Organisatie voor Diergezondheid. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zet alles in het werk om deze status te behouden, aangezien het gaat om een ernstige, zeer besmettelijke virale ziekte voor vee die een aanzienlijke economische impact heeft. Bij een uitbraak van deze ziekte lijden veehouders zware productieverliezen. Exportmarkten sluiten hun deuren voor vlees en melkproducten van MKZ-besmette landen. De ziekte treft runderen, varkens, schapen, geiten en andere evenhoevige herkauwers.

Het typische ziektebeeld is het optreden van blaren op de neus, tong of lippen, in de mondholte, tussen de tenen, boven de hoeven en op de spenen. Andere frequent voorkomende symptomen zijn koorts, suf zijn, overmatig speeksel, verlies van eetlust, gewichtsverlies, groeivertraging en daling van de melkproductie die zelfs na herstel kan aanhouden. Bij een besmetting kan wel 100% van de kudde ziek worden en bij jonge kalveren, lammeren en biggen is het mogelijk dat rond 20% van de besmette dieren sterft. De ziekte verspreid zich heel gemakkelijk en grijpt heel snel naar andere bedrijven.

Om Suriname te beschermen tegen MKZ en de status te behouden heeft het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van LVV enkele regels waar men zich aan dient te houden. Deze regels houden in: geen import van dieren, dierlijke producten, diergeneesmiddelen, diervoeder en gebruikte diergerelateerde producten zonder veterinaire invoervergunning en vaccinatie tegen MKZ is verboden. Door onverantwoord vaccineren kan de ziekte juist de bedrijven binnensluipen. Geen etensresten van restaurants, vliegtuigen, schepen en andere voeren aan dieren. Pluimveeafval koken tot 100 graden celcius, alvorens te voeden aan de varkens. Ziekteverschijnselen die lijken op die van MKZ gelijk melden aan de veterinaire dienst van het ministerie van LVV en bioveiligheidsrichtlijnen van de veterinaire dienst dienen in acht te worden genomen.

In het belang van het behoud van de vrije MKZ-status is het noodzakelijk deze regels op te volgen. LVV-minister Rabin Parmessar wilt de veeteeltsector naar grotere hoogten brengen. Zo zijn recentelijk gesprekken gevoerd met de premier van Barbados, Mia Amor Mottley, over de “blackbelly” schapenteelt te Victoria in het district Brokopondo, waar Barbados grote interesse voor heeft. Stoornissen als de ziekte MKZ zijn dus niet gewenst. De bewindsman roept de samenleving op mee te helpen aan het behouden van de MKZ-vrije status en de regels van het onderdirectoraat Veeteelt op te volgen.

-NII-