Nationaal Leger betreurt incident met pantserwagen

19 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 19 november 2019- Het Nationaal Leger betreurt het incident dat zich heeft voorgedaan met een pantservoertuig op zondag 17 november jongstleden. Door de snelle en kordate optreden van de ervaren sergeant is dankzij zijn handeling, de samenleving bespaart gebleven van mogelijke gevolgen, zegt majoor Faried Ilahibaks, in een persbericht van het Nationaal Informatie Instituut. Op het moment van het incident stond er een file op de Van ’t Hogerhuystraat, bij het niet snel handelen, zouden er een aantal voertuigen geramd kunnen worden, zegt de majoor. De oorzaak van de ravage nabij de Wijdenboschbrug is ,dat de remmen van de pantserwagen, de zogenoemde Cascavel, niet meer werkten.

In het persbericht wordt de situatie en de manoeuvre van de bestuurder beschreven door de majoor. Het konvooi ging rond 09.00u richting Stolkersijver. Dit in verband met de oefeningen voor de Srefidensi parade. Op deze manier worden voertuigen van het leger getest op eventuele mankementen. Tot dat moment verliepen de oefeningen vlekkeloos. Bij terugkeer naar Paramaribo werd op de brug door de Militaire Politie maatregelen getroffen om de zwaardere voertuigen eerst over de brug te laten gaan, zegt majoor Ilahibaks. De eerste voertuigen waren de Urutu’s en de Cascavel. Nadat de Cascavel het hoogste punt op de brug bereikte, merkte de bestuurder bij de afdaling dat de remmen het niet deden. ‘Er was geen paniek, en werd naar een oplossing gezocht.’ De oplossing lag in het zoeken naar een obstakel als grote blokken of bomen. Bij benadering van de rotonde waren deze obstakels niet in zicht. Op het moment dat de Cascavel de rotonde benaderde, kwamen de grote blokken op de berm in beeld en koos de bestuurder bij het beschrijven van de bocht het obstakel te nemen. De Cascavel kwam tot stilstand tegen een winkelpand en een trafohuisje van de EBS.

Een mogelijkheid om de motor van het voertuig uit te schakelen bestond niet uit één van de oplossingen, zegt de majoor in het persbericht. Het voertuig zou niet meer te besturen zijn. Vooraf worden alle voorzorgsmaatregelen en veiligheidsaspecten in acht genomen. De voertuigen worden elke maand nagekeken in de Membre Buku Kazerne; het aantal rondjes rijden en de periodieke doorsmering. De Cascavel zal niet meer worden ingezet tijdens de parade.

Verder wil majoor Faried Ilahibaks twee geruchten tegenspreken; er is geen vrouw gewond geraakt en de chauffeurs van de pantserwagen zijn ervaren bestuurders. Er zijn wel gewonden; de bestuurder kreeg een klap in zijn gezicht, de boordschutter kreeg een klap in zijn knie, een man in het winkelpand kreeg een fles tegen zijn been. Deze drie personen zijn direct door de gewondenverzorger van het leger behandeld. De ravage is voor een groot deel opgeruimd, en er is de volgende dag nog aanvang gemaakt met het herstellen van de muren.-.

-Website Redactie-