Over Wereld Diabetes Dag

14 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 14 november 2019 – Elk jaar wordt op Wereld Diabetes Dag 14 november wereldwijd extra aandacht besteed aan diabetes.

Waarom Wereld Diabetes Dag?

Wereld Diabetes Dag (WDD) werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.
Het doel is om de brede bevolking te informeren en sensibiliseren over de groei, oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze chronische aandoening. Dit blijft meer dan ooit nodig, want ondanks te toename van diabetes, leven er nog heel wat misverstanden.

Waarom 14 november?

14 november is niet toevallig gekozen: het is de geboortedag van Frederick Banting, die in 1922 samen met zijn collega Charles Best insuline ontdekte. Dit was de belangrijkste ontdekking in de geschiedenis van de diabetesbehandeling.

Officiële VN-dag

Eén van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van Wereld Diabetes Dag is de goedkeuring van een resolutie over diabetes en de internationale erkenning door de Verenigde Naties in 2007. Sindsdien is Wereld Diabetes Dag een officiële VN-dag. De herkenbare blauwe kleur en de blauwe cirkel zijn een universeel symbool geworden voor diabetes. Wereld Diabetes Dag is uitgegroeid tot een wereldwijde campagne met tal van acties in meer dan 100 landen.

-Kishan Jalimsing-