President wijst op historisch moment overdracht Afobaka-dam

25 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 25 november 2019 – De overdracht van de Afobaka-dam eind dit jaar aan de staat Suriname zal een historisch moment zijn. Veel mensen beseffen dit niet, maar volgens president Desiré Bouterse is dit een zeer belangrijk gebeuren in de geschiedenis van ons land en zou het een stuk zegen en trots moeten zijn voor zij die het zullen meemaken. Het staatshoofd zei op 25 november tijdens de Srefidensi-viering in het bauxietstadje Moengo dat met de overdracht van de dam 100 jaar bauxietindustrie door Billiton en Alcoa afgesloten zal worden.
Het zal betekenen dat de staat ruwweg bruto ruim USD 72 miljoen minder zal moeten uitgeven. Met andere kostenaspecten erbij zoals onderhoud zou het gaan om 55 tot 60 miljoen. Suriname zal bij overname van de dam een belangrijke stap zetten bij het zelf beheren van de eigen energiebron. President Bouterse: “…En kunnen wij samen verder bouwen aan een nieuw Suriname voor ons zelf, de huidige en de komende generartie.”
Het staatshoofd bracht de overname van de dam in lijn met de verdere ontwikkeling van het land. Zijn bezoek aan China moet ook in dit licht worden gezien. President Bouterse vertrekt vanuit Moengo rechtstreeks naar Zanderij, waar hij met een delegatie op de vlucht naar China stapt. In China zal het Surinaamse staatshoofd op presidentieel niveau gesprekken voeren met de Chinese president Xi Jiping. Er zullen afspraken worden gemaakt ten behoeve van de wederzijdse ontwikkeling. President Bouterse wees erop dat China al vanaf de onafhankelijkheid van Suriname open staat voor samenwerking. De banden tussen de twee landen zijn heel hecht op sociaal en economisch gebied. China biedt vele kansen tot authentieke ontwikkeling.
Volgens president Bouterse is de internationale samenwerking meer dan ooit aan de orde van de dag. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op het gebied van gezondheidszorg, milieu en kennisdelen. Suriname werkt in dit kader samen met soevereine staten, multilaterale organisaties en internationale financieringsinstellingen die het ontwikkelingspad van Suriname ondersteunen.

-NII-