Regering: “herstel soevereiniteit in Zuidoost Suriname

29 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 29 november 2019 – Al geruime tijd wordt het achterland van Suriname geteisterd door criminele bendes. Het is te allen tijde prioriteit van de regering om als gezag van het land de veiligheid overal te kunnen garanderen, zodat ontwikkeling gestadig kan plaatsvinden.

Onlangs hebben criminelen weer toegeslagen in het zuidoostelijk deel van Suriname, waarbij een Surinaamse en Braziliaanse staatsburger het leven hebben gelaten. Een paar dagen geleden heeft nagenoeg hetzelfde incident zich herhaald. Gesproken is met vertegenwoordigers van zowel Brazilië als Frankrijk om gezamenlijk dit euvel uit de wereld te helpen. Een regeringsdelegatie heeft op instructie van de president twee weken geleden een bezoek gebracht aan Stoelmanseiland, waarbij er van gedachten is gewisseld met gezagsdragers van het gebied. In niet misteverstane woorden hebben de gezagdragers aangegeven de situatie beu te zijn. Hun waterwegen zijn vervuild, hun kostgrondjes kunnen zij niet normaal bezoeken en ze voelen zich continu bedreigd.

De regering heeft deze onveilige situatie continu in de gaten gehouden en de veiligheidsinstituten voorbereid om een gepast antwoord hierop te geven. Vanaf 28 november hebben de veiligheidstroepen van het Korps Politie Suriname en het Nationeel Leger een begin gemaakt om deze situatie tot het verleden te doen behoren, waarbij de nationale en internationale regels strikt in acht worden genomen. Minister Ronni Benschop van Defensie vraagt namens de regering aan de gemeenschap, om nauwgezet de ontwikkelingen in dat deel van het land te volgen en waar mogelijk alle ondersteuning te geven.

-NII-