Suriname gastheer voor regionale bijeenkomst over het beheer van garnalen- en visbestanden

27 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 27 november 2019 – Suriname is het gastland voor de derde bijeenkomst van de “Working group on shrimp and groundfish of the North Brazil-Guianas Shelf”. De meeting die plaatsvindt op 26 en 27 november 2019 en wordt georganiseerd door de Westelijke Centrale Atlantische Visserijcommissie (WECAFC) van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het Caribisch Regionaal Visserijmechanisme (CRFM) en het Franse onderzoeksinstituut voor de exploitatie van de zee (IFREMER). Beleidsadviseur Tania Lieuw-A-Soe, heeft namens minister Rabin Parmessar de aanwezigen het belang van deze workshop aangegeven. ‘Deze bijeenkomst biedt de deelnemende landen de mogelijkheid de nieuwste kennis over de status van de garnalen- en visgebieden uit te wisselen en om strategieën te bespreken om samen te werken aan het beheer van deze middelen op een duurzame manier’, aldus Lieuw-A-Soe.
Naast het delen van de laatste wetenschappelijk kennis en inzichten over de status van de garnalen- en visbestanden, zal verder gesproken worden over de problemen binnen de visserijsector van de deelnemende landen, waaronder het verzamelen van adequate gegevens over de visvangsten, Illegale, Ongereguleerde en Ongemelde (IOO) visserij, de effecten van klimaatverandering op de visserijsector en de toegenomen influx van zeewier (Sargassum) in onze wateren. Op basis van deze uitwisseling zal de werkgroep aanbevelingen doen voor het beheer van de garnalen- en visbestanden op het Guianas-Noord Braziliaans Continentaal Plateau. Er zullen ook stappen gezet worden om te komen tot een regionaal visserij beheerplan.
De landen die aan deze regionale workshop deelnemen zijn Trinidad & Tobago, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië en Suriname vertegenwoordiger door hun overheidsfunctionarissen belast met visserijbeheer alsook vertegenwoordigers uit de visserijsector. Verder zijn er ook enkele internationale organisaties, onderzoekers en NGO’s die participeren aan deze bijeenkomst.

-NII-