Verwerking eerste Saramacca Erts een feit!

1 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 01 november 2019 – Op donderdag 31 oktober 2019 heeft de “soft launch” met openingsceremonie van het Saramacca Project in het district Sipaliwini plaatsgevonden middels het afleveren van de eerste hoeveelheid erts uit de open mijn op de Saramacca concessie naar de Rosebel verwerkingsfaciliteit te Gross Rosebel. Het Saramacca Project is een samenwerking tussen Rosebel Gold Mines en de Republiek Suriname waarin Rosebel een belang van 70% en de Staat een belang van 30% heeft.

De samenwerking voor het exploiteren van het concessiegebied tussen Rosebel en de Staat is 3 jaar geleden gestart. Het is een enorme prestatie om binnen 3 jaar van exploratie naar exploitatie over te gaan, waarbij ook nog eens een volledige milieu en sociale effectenstudie heeft plaatsgevonden. Dit getuigt van visie en geloof in geweldige toekomstmogelijkheden voor Rosebel en diens stakeholders.

Met het doorknippen van een lint gaven de Minister van Justitie en Politie de heer Stuart Getrouw, die President Desiré Bouterse vertegenwoordigde, en IAMGOLD President en CEO Stephen Letwin het startsein voor het eerste transport, waarna 2, met Saramacca erts geladen, Haulmax trucks werden gereden naar de Rosebel raffinaderij.

De Project Manager Simón Beaulieu bedankte het Project team voor hun enorme inzet en doorzettingsvermogen alsook de lokale gemeenschappen voor de ondersteuning die zij hebben geboden bij het realiseren van de gestelde doelen voor het Project, waaronder de bouw van de Saramacca satelliet mijn en de constructie van de haulroad. Dit is het resultaat van effectief en efficiënt samenwerken!

Martin Beauséjour, General Manager van Rosebel ziet het Saramacca project als een strategisch vermogensbestanddeel voor IAMGOLD aangezien hiermee de levensduur van de Rosebel operations is verlengd. Rosebel zal hierdoor nog vele jaren werkgelegenheid en zakelijke kansen in Suriname blijven bieden. Daarnaast ontsluit dit project meer potentiele ontwikkelingskansen op de Saramacca-trend.

De heer Stephen Letwin gaf aan dat het een heugelijke dag is voor alle betrokkenen. “We zijn onze belofte nagekomen om het eerste erts van de Saramacca concessie in het vierde kwartaal van 2019 af te leveren bij de Rosebel verwerkingsfaciliteit, dit nadat wij vorig jaar de officiële goudreserves hebben gepubliceerd. Wij zijn doende het Saramacca project volledig op te starten en anticiperen het moment dat de mijn volledig in productie is.”

Minister Akiemboto zei namens President Desiré Bouterse het volgende: “Dit is een dag voor de Rosebel gemeenschap om trots op te zijn. Met een partnerschap van meer dan 15 jaar met IAMGOLD, is het verheugend om getuige te zijn van de bijdrage van de nieuwe Saramacca mijn aan de lokale economie en wij hopen dat er veel meer van zulke ontdekkingen zullen worden gedaan! lk ben onder de indruk van IAMGOLD’s committering aan veilig en verantwoord mijnen in ons land Suriname, waarden die ik en ons volk delen. Onze lokale gemeenschappen hebben voordeel aan de banen die gecreëerd zijn, waarbij mensen elke dag naar het werk gaan in de mijnen, en wel op een veilige manier. Wij zijn ook verheugd om de verdergaande committering van IAMGOLD aan de lokale economische ontwikkeling te constateren, middels het nieuw ingestelde Gemeenschapsfonds”.

Na de Saramacca-ceremonie en slotredes werd ter ere van 15 jaar commerciële productie in 2019 het ‘Rosebel Community Fund’ gelanceerd. Het primaire doel van de stichting is om op een meer gestructureerde wijze bij te dragen aan duurzame gemeenschapsontwikkeling, voor de Surinaamse samenleving in het algemeen maar meer in het bijzonder de gemeenschappen waar Rosebel actief is.

Bij deze gelegenheid schonk IAMGOLD een bedrag van US $ 2.500.000,00 aan de Stichting. Dit gebeurde door middel van de overhandiging van een symbolische cheque door de president en CEO van IAMGOLD Stephen Letwin aan de eerste voorzitter van de Stichting en tevens Country Director van Rosebel, Sharmila Jadnanansing.

Om de Stichting duurzaam te maken in goede en slechte tijden, verbindt IAMGOLD zich ertoe een jaarlijkse bijdrage te leveren zodat de Stichting duurzame projecten kan blijven ondersteunen om de economische en sociale welvaart voor de levensduur van de mijn en daarna te bevorderen.

De voorzitter verwees naar de voorgaande sprekers die het hadden over de potentiele en mooie toekomst van Rosebel en het duidelijk perspectief op de rol die Rosebel vervult in de samenleving en de waarden die het handhaaft om de samenleving te ondersteunen. “Corporate Social Responsibility is altijd de kern van ons bedrijf geweest waarbij sinds de commerciële productie in 2004, ruim USD 11 miljoen is geïnvesteerd in diverse projecten. Wij zullen doorgaan met zinvolle investeringen om duurzame waarde te creëren in samenwerking met onze gemeenschappen”, zegt mevrouw Jadnanansing.

-Rosebel Gold Mines N.V.-