Werkgroep identificeert 24 nieuwe stembureaus

5 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 5 november 2019 -Landelijk zijn 24 nieuwe stembureaus geĆÆdentificeerd om kiezersoverschotten op te vangen en de stembusgang te vergemakkelijken, zegt Soraya Van den Berg coƶrdinator van de werkgroep Legger.

In verband met de verkiezingen van 2020 is de werkgroep in januari gestart met veldoriƫntaties voor de Legger.

Nieuwe locaties

Uit de oriĆ«ntaties is gebleken dat bepaalde stembureaus moeten worden verplaatst naar locaties die dichtbevolkt zijn om de stembusgang voor die kiezers te vergemakkelijken. Een maximaal aantal van 750 kiezers is toegestaan per stembureau. Doordat de kiezerspopulatie in sommige gebieden is gegroeid na de vorige verkiezingen, zijn er ook nieuwe locaties nodig. In Paramaribo zijn er vijf nieuwe stembureaus geĆÆdentificeerd, in Wanica tien, Commewijne twee, Marowijne een, Brokopondo twee en Sipaliwini drie.

Definitieve Legger

De werkgroep Legger stelt een overzicht samen van het aantal stembureaus per kiesdistrict en ressort en het aantal kiezers per stembureau. Op basis hiervan worden kiezers verwezen naar stembureaus in de ressorten waar zij staan ingeschreven. Dit overzicht, de Legger, moet valide en betrouwbaar zijn. Daarom wordt deze continu bijgewerkt. Volgens Van den Berg is het tentatieve landelijke aantal stembureaus op dit moment 647. ā€œDit aantal kan dus afnemen of toenemen in de komende periode. De definitieve Legger voor de komende verkiezingen, met daarin opgenomen het exact aantal stembureaus per kiesdistrict en ressort met hun totaalaantal kiezers, wordt definitief afgesloten in maart 2020 na de wettelijke ter inzagelegging van de kiezerslijsten

Samenwerking met dcā€™s

De definitieve stembureaulocaties worden in samenwerking met de districtscommissarissen gekozen. De dcā€™s stellen een lijst op van locaties in hun district die als stembureaus ter beschikking zijn gesteld. Van den Berg zegt dat de dcā€™s in juli hun lijsten hebben ingediend. Daarin komen ook stembureaus voor die bij de vorige verkiezingen ter beschikking waren, maar voor de komende verkiezingen niet meer bruikbaar zijn vanwege hun conditie. Het gaat ook om voormalige huurpanden die niet meer zullen worden verhuurd. De veldoriĆ«ntaties worden in november afgesloten met het district Sipaliwini. Daarvoor worden de districten Brokopondo en Marowijne aangedaan.

-MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN –