Chileens vliegtuig met 38 inzittenden onderweg naar Antarctica neergestort

10 December 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 10 december 2019 – Een Chileens militair transportvliegtuig met 38 inzittenden is onderweg naar Antarctica neergestort, meldt de Chileense luchtmacht. Het toestel was al ruim twaalf uur vermist.
De luchtmacht meldt in een statement de locatie van het vliegtuig nog niet te hebben vastgesteld. Op basis van het aantal uren dat het toestel vermist is, concludeert de luchtmacht dat het vliegtuig is neergestort.
Aan boord zijn 17 crewleden en 21 passagiers. Reddingswerkers zoeken momenteel naar mogelijke overlevenden, laat de Chileense luchtmacht weten.
Het C-130 Hercules-toestel was onderweg naar het zuidelijkste continent ter wereld om daar logistieke ondersteuning te geven aan een militaire basis op het eiland King George, een van de zuidelijke Shetlandeilanden.
Waar bevindt het zich ongeveer?
Het vliegtuig zou contact verloren hebben met de luchtverkeersleiding om 18.13 uur lokale tijd (22.13 uur CET), nadat het om 16.55 uur lokale tijd (20.55 uur CET) was opgestegen vanuit Punta Arenas.
De Chileense luchtmacht heeft een kaartje op Twitter gepubliceerd met de mogelijke locatie van het vermiste toestel. Hierop is te zien dat het contact verloren ging boven de Straat Drake.
Deze zeestraat bevindt zich tussen de zuidelijke Atlantische en zuidelijke Stille Oceaan. Het gebied staat bekend om de onvoorspelbare weersomstandigheden.
Een eerste vlucht over het gebied waar het vliegtuig vermist zou zijn geweest, heeft vooralsnog niets opgeleverd.
Volgens de luchtmacht heeft het vliegtuig nog genoeg brandstof aan boord om tot 00.40 (04.40 uur CET) lokale tijd in de lucht te blijven.
Premier is onthutst
De Chileense premier Sebastián Piñera zegt “onthutst” te zijn door het verlies van het vliegtuig en is naar een militaire basis afgereisd om de reddingsactie te monitoren, samen met de minister van Binnenlandse Zaken en minister van Defensie.
Bij de reddingsactie worden acht vliegtuigen en vier schepen ingezet.
Aan boord van het vermiste toestel zijn vijf Chileense soldaten, twee burgers die werken voor het bouwbedrijf Inproser en één student aan de universiteit van Magellanes. De andere vijftien inzittenden zijn medewerkers van de Chileense luchtmacht.
– NU.nl-