Finland krijgt jongste premier ooit na aftreden Rinne

9 December 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 9 december 2019 – De 34-jarige Sanna Marin wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van Finland. De huidige minister van Transport is zondag door de coalitie aangewezen als kandidaat. Het parlement moet de voordracht van de sociaaldemocraat nog goedkeuren.
Marin heeft het voornemen uitgesproken om met dezelfde coalitie en hetzelfde regeerakkoord door te gaan als haar voorganger en partijgenoot Antti Rinne.
De vier andere partijen in de Finse coalitie worden ook geleid door vrouwen. Marin wordt de derde vrouwelijke premier van Finland.
Rinne stapte dinsdag op nadat coalitiepartner Centrumpartij het vertrouwen in hem had opgezegd. De aanleiding voor de breuk in de regering is de manier waarop de premier is omgegaan met een aantal grote stakingen in het land.
Medewerkers van het Finse nationale postbedrijf Posti staakten twee weken na een verlaging van de lonen. Het kabinet had hiermee ingestemd, tot grote onvrede van de oppositie en de Centrumpartij. De minister van Postzaken trad af vanwege de affaire. De Centrumpartij heeft nadrukkelijk het vertrouwen in Rinne opgezegd en niet in de vijf partijen in de coalitie.
De kabinetscrisis in Finland komt op een gevoelig tijdstip. Het land is momenteel voorzitter van de Europese Unie en speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over de nieuwe begroting van de EU. Rinne was slechts acht maanden premier, nadat zijn partij SDP de verkiezingen had gewonnen.
-NU.nl/Reuters
Beeld: Reuters-