Kabinet komt met verbod op recreatief gebruik van lachgas

9 December 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 9 december 2019 – Het kabinet in nederland komt met een verbod op het recreatief gebruik van lachgas. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal ernstige gezondheidsincidenten toeneemt en dat mensen “veel overlast door zwerfvuil” ervaren als gevolg van rondslingerende lachgaspatronen.
Het recreatief gebruik kan praktisch worden verboden door lachgas op lijst II van de Opiumwet te plaatsen, waar bijvoorbeeld ook de hennepplant op staat.
Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) heeft het recreatief gebruik van lachgas onderzocht en stelt dat gebruik van grote hoeveelheden tot ernstig en blijvend neurologisch letsel kan leiden, “zoals een dwarslaesie”. In het onderzoek wordt dan ook gesteld dat het aanbod van lachgas beperkt zou moeten worden door bijvoorbeeld de verpakkingsgrootte te limiteren.
“Lachgas lijkt verslavend te zijn bij frequent gebruik en mogelijk treedt tolerantie op. Lachgas wordt veel gebruikt door uitgaanders en door jongeren onder de zestien jaar”, aldus het CAM. In het CAM zitten deskundigen van onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Trimbos-instituut.
Blokhuis in gesprek met groothandels
“Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze eigenlijke toepassingen van lachgas worden van het verbod vrijgesteld”, zo laat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten.
Volgens Blokhuis is het dan ook de bedoeling dat de eigenlijke aanbieders van lachgas, zoals groothandels, detailhandels, horeca en gasproducenten, zo min mogelijk geraakt worden door het besluit. Daarom zullen er gesprekken met deze aanbieders gevoerd worden.

Klik hier voor de video 

– NU.nl-