Rusland: Test om land af te sluiten van wereldwijd internet succesvol

24 December 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 24 december 2019 – De Russische overheid heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat tests waarmee het land van het wereldwijde internet afgesloten kan worden succesvol zijn afgerond, schrijft ZDNet maandagavond.
De tests vonden vorige week verspreid over meerdere dagen plaats. Onder meer Russische overheden, lokale internetproviders en internetbedrijven werkten mee.
Het doel was bekijken of Rusland van het wereldwijde internet afgesloten kon worden om te draaien op RuNet, een nationale versie van het web. Het is niet bekend hoe de tests precies zijn uitgevoerd.
De Russische minister Alexei Sokolov (Digitale Ontwikkeling, Communicatie en Multimedia) noemt de tests geslaagd. “Het is gebleken dat autoriteiten en telecomaanbieders er klaar voor zijn om snel te reageren op risico’s en bedreigingen.”
Begin november werd in Rusland een nieuwe wet van kracht waarmee Moskou meer controle krijgt over het internet. Het internetverkeer kan hiermee langs knooppunten worden gestuurd die door de autoriteiten worden beheerd. In noodgevallen of bij buitenlandse dreiging, zoals cyberaanvallen, kan Rusland zich hiermee afsluiten van het internationale internetverkeer.
Critici zeggen dat de Russische overheid zo probeert de toegang tot bepaalde online informatie te blokkeren. In maart protesteerden duizenden mensen tegen de wet.

-nu.nl-