Ingebruikname verbrandingsoven te Wanhati

11 January 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 10 januari 2020 –De vijftiende verbrandingsoven is in gebruik genomen. Dit gebeurde op 8 januari te Wanhati, in het district Marowijne. Het was een welbezochte plechtigheid welke vergast werd door de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto en Districtscommissaris Margaretha Malonti, die DC Kenya Pansa van het gebied vertegenwoordigde. Daarnaast was ook de kapitein van het dorp aanwezig.
Tijdens de opening zijn verschillende toespraken gehouden door de verschillende vertegenwoordigers. Hierbij werd het belang van het zorgvuldig en verantwoord omgaan met de verbrandingsoven benadrukt, zodat dit project duurzaam voor Suriname mag zijn.
Minister Antoine Elias benadrukte dat hij Wanhati een van de meest leuke activiteit vond tot nu toe. Verder gaf hij aan dat er in de eerste fase dertig verbrandingsovens geplaatst moeten worden in de verschillende districten, waarvan 15 reeds gedaan zijn. Bij de tweede fase zullen er dan weer 30 verbrandingsovens in Paramaribo en de kustdistricten geplaatst worden. “Dat is het mooie. Meestal beginnen de zaken in Paramaribo maar in dit geval zijn de verbrandingsovens eerst in het binnenland geplaatst en daarna gaan wij naar de kustvlakte’’, aldus minister Antoine Elias.
Minister Akiemboto van Natuurlijke Hulpbonnen gaf aan hoe cruciaal het Surinaamse bos is op internationaal niveau en waarom dit project een vitale rol kan spelen in het beschermen van ons dierbaar milieu. ‘’ In ondersteuning naar de lokale gemeenschap is het een goede stap en het sluit aan bij de gedachte dat wij voorziener zijn van zuurstof naar de wereld’’.
Verder werden er ook door de ministers certificaten uitgereikt aan personen die belast zijn met het beheer en onderhoud van de verbrandingsoven. Het project “vuilverwerking middels verbrandingsovens” wordt over heel Suriname uitgevoerd.

-Minister van Volksgezondheid-