Kippenteelt mogelijkheid voor bewoners district Para

15 January 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 15 januari 2020 – Er is nog veel ruimte voor kippentelers. Dit gaf minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zijn gehoor te Onverwacht/Para mee. Lokaal wordt er op jaarbasis 10 miljoen kilogram kippenvlees geproduceerd. Terwijl er nog vraag is naar 15 miljoen kilogram. Eveneens bestaat de mogelijkheid om ook naar Cuba te exporteren. Vanwege het embargo van Amerika is er een grote vraag naar vlees in Cuba. Het kweken zal wel volgens bepaalde standaarden moeten geschieden wat niet onmogelijk is.

“Wij gaan wel samen moeten werken en trainingen volgen, want als we verschillende rassen kweken en op verschillende wijze zal het vlees geen uniforme kwaliteit hebben, en dat is een vereiste bij het exporteren”, gaf Minister Tsang aan op de bijeenkomst in Para op zaterdag 11 januari 2020 jl.

Het Ministerie van HI & T, ondersteunt een ieder die belangstelling heeft voor het kweken van kippen, met onder andere het schrijven van een businessplan en de financiering daarvan. Dit is de basis voor het starten van een onderneming. Verder kan na goedkeuring van het businessplan een beroep worden gedaan op het Klein – en Middelgrote Ondernemers fonds (KMO fonds). “De rente bij de particuliere banken is tussen de 18-25%, bij het KMO-fonds is dat 10%, ik vind het nog hoog en kijk wat ik eraan kan doen”, zei Minister Tsang. Indien er behoefte bestaat aan een grant, kan worden aangeklopt bij, Suriname Agriculture Market Access Program, SAMAP, deze hebben een small en een large grant voor de agrariërs. Het ministerie van HI & T kan geïnteresseerden bijstaan bij het indienen van hun aanvraag voor een grant, maar ook voor trainingen op managementgebied kan men er terecht.

Voor wat betreft de administratieve zijde voor de opstart van de onderneming wil het ministerie van HI & T zorgdragen voor de begeleiding terwijl het ministerie van LVV assisteert met de technische kennis. Er zijn genoeg mogelijkheden voor de Paranen om te ondernemen en zo zichzelf en het district verder te ontwikkelen, en als men zich bundelt en samenwerkt, kunnen de uitdagingen beter worden aangegaan. De overheid kan in dit geval van kippenteelt ook een graantje meepikken door het opzetten van een slachthuis. Minister Tsang gaf aan

dat de Islamic Development Bank wil investeren in een slachthuis voor het leveren van halal geslacht vlees.

”Het samengaan van de private en publieke sector betekent samen werken en samen verdienen”, aldus minister Rabin Parmessar. LVV heeft in dit verband reeds gesprekken gevoerd met HIT over de invulling van dit project. Een werkgroep samengesteld door beide ministeries zal nagaan wat precies gedaan moet worden om dit project op te kunnen starten. Het district Brokopondo valt de eer te beurt om als eerst mee te kunnen doen aan dit project. De Paranen worden daarom opgeroepen zo snel mogelijk contact op te nemen met beide ministeries met betrekking tot dit project.

-Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij-