Sranantongo boekpresentatie ‘meti fu boyti’

3 January 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 03 januari 2020 – SRANANTONGO BOEKPRESENTATIE ‘METI FU BOYTI’ DOOR FLOS RUSTVELD UIT NEDERLAND AAN NAKS EN TAMMENGASCHOOL OP 6 januari 2020
PROMOTIE VAN HET GEBRUIK VAN HET SRANANTONGO
Op 6 januari a.s. zal Flos Rustveld van Firi FM aan NAKS en aan het schoolhoofd van de Tammengaschool het Sranantongo boekje “Meti fu Boyti” presenteren. Flos Rustveld is een Surinaamse die zich inzet om in Nederland en Suriname het Sranantongo te bevorderen. Onder de vlag van FiRi FM heeft ze van 2014 tot 2016 de succesvolle Sranantongo Bakadina bedacht en georganiseerd in samenwerking met NAKS Nederland. Dat waren middagen die geheel in het teken stonden van Sranantongo, met spel, literatuur, zang en gesprekken. FiRi FM besteedde in de wekelijkse radio-uitzendingen ruim aandacht aan kunst en cultuur, gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland. De uitzendingen waren in de Nederlandse taal en ook in het Sranantongo. FiRi FM verzorgt momenteel geen radio-uitzendingen, maar de passie om bezig te zijn met de taal en deze op een positieve manier te etaleren is onverminderd.
Het promoten van het Sranantongo wordt door Flos ter hand genomen door het produceren van Sranantongo boekjes. Haar eerste boek getiteld ‘Wan gro-ede kon gi Maria’, is een vertaling in het Sranan van ‘Slaaf kindje, slaaf’ van de bekende Nederlandse kinderboekenschrijver Dolf Verroen. Dit boek verscheen in kleine oplage in 2014.
Flos Rustveld bracht in december 2019 in Nederland het boek “”Meti Fu Boyti” uit. Het boek toont enkele dieren die in Suriname bekend zijn, waarvan de naam in het Sranantongo vermeld is. Een boekje voor kinderen en voor volwassenen die van het mooie Sranantongo houden, zoals Flos het verwoordt: “A buku meki spesrutu gi totiwan nanga bigisma di lobi un switi Sranantongo.
Dit boek wil ze aan het Surinaamse publiek presenteren middels overhandiging aan de voorzitter van NAKS op 6 januari a.s. Omdat Flos Rustveld en NAKS het belangrijk vinden om bij de schooljeugd belangstelling te kweken voor het Sranantongo, wordt dit boek op 6 januari meteen ook aangeboden aan de Tammengaschool, een van de scholen die enthousiast meedoet aan de NAKS vertelochtenden op de Dag der Moedertalen. Meer scholen zullen benaderd worden, zodat het boekje op diverse scholen komt te liggen.

-NAKS-