Regeringscommissaris Kirpalani: ”Geen diefstal kasreserve ”

9 February 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 09 februari 2020 – Regeringscommissaris Vidjai Kirpalani benadrukt dat er geen diefstal van de kasreserves heeft plaatsgevonden. Het geld is gebruik voor een applicatiete weten interventie. Tijdens de persconferentie van vrijdag 7 februari 2020 zei de regeringscommissaris dat het onderzoek door het Openbaar Ministerie helemaal geen betrekking heeft op de kasreserves maar op de handelingen die zijn gepleegd door ex-governor Robert Van Trikt te weten oneigenlijke consultancy contracten met Orion, het Belgische bedrijf Clairfield en de aanschaf van de veelbesproken auto waar er teveel geld voor is betaald.

Wat ondertussen is gebeurd dat er een ringfence account komt waarmee de garantie wordt gegeven dat de middelen van het publiek veilig gesteld zijn. Het is pijnlijk dat dit gebeurd is. Er is paniek ontstaan. De kasreserve is in place en aan

het vertrouwen zal er gewerkt worden, aldus Kirpalani. Met de banken is afgesproken dat binnen een bepaalde tijd het bedrag groot US$. 197 miljoen wordt terug betaald. Het gaat om U$. 100 miljoen kasreserve en U$.97 miljoen termijn deposito’s. Een bedrag van U$.330 miljoen gaat naar de ringfence account. Er is ruimte tot maximaal 8 jaar om dit bedrag terug te betalen. De terugbetaling zal geschieden met middelen uit de royalty stream van Grassalco en een deel van de belastinginkomsten die zijn gereserveerd vanuit Iamgold. Kirpalani benadrukt dat de middelen van het publiek veilig zijn. Hij doet een beroep op de samenleving om kalm te blijven want ‘paniek voedt paniek’, aldus de regeringscommissaris.

-NII-